Акционерите на газопровода, националните правителства и енергийните компании, ще направят всичко възможно да осуетят всякакви опити за спиране на проекта, които са в услуга на американските интереси в Европа, се казва в коментар на радио "Гласът на Русия", цитирано от БТА.

Гюнтер Йотингер, еврокомисарят по енергийните въпроси, заяви пред журналисти, че позицията на ЕС за "Южен поток" ще зависи от руската политика спрямо Украйна.

Той обаче не обясни причините, поради които изграждането на един тръбопровод, който не пресича Украйна, може да зависи от руските политически решения, отнасящи се до кризата в Украйна, продължава коментарът.

Реакцията на "Газпром" беше бърза. Шефът на компанията - Алексей Милер, изтъкна, че Еврокомисията е превишила пълномощията си и че тя не може да принуди европейските страни да се откажат от участието си в проекта.

След като загуби една битка, Европейската комисия се опита да продължи войната и започна нова двупосочна атака срещу проекта.

"Газпром", изглежда, е получил задкулисни заплахи, че европейските банки ще прекъснат кредитните си линии за изграждането на "Южен поток", продължава авторът.

Другата посока на атаката е започването на наказателна процедура от ЕС срещу България.

Еврокомисията обвинява България, че търговете за изграждането на газопровода са подготвени така, че да бъдат спечелени от руски и български компании.

Според автора, това е явен опит да се забави или да се саботира проектът "Южен поток" по всеки възможен начин.

Алексей Милер неведнъж подчерта, че строежът на "Южен поток" не може да бъде спрян.

Всеки провален опит за блокиране на проекта доказва, че шефът на "Газпром" е прав: Европа се нуждае от руския газ, а Русия иска да го продава, се казва в заключение на коментара на руската радиостанция.