Президентът на Франция Еманюел Макрон е диагностициран с коронавирус, след като е дал положителен тест за заболяването, съобщиха от Елисейския дворец. 

От там допълниха, че диагнозата е поставена на база PCR тест, който е бил направен от Макрон след появата на симптоми на Covid-19.

"В съответствие с действащите правила, които са задължителни за всички, президентът на Франция ще бъде изолиран за една седмица. Той ще продължи работата си, докато е в изолация", се казва още в официалното съобщение.

Държавният глава отменя всичките си пътувания, включително насроченото до Ливан. Макрон ще провежда срещи онлайн.

От 15 декември във Франция влезе в сила вечерен час. В периода от 20 часа до 6 часа хората могат да излизат само, за да отидат на работа или по официални делови или медицински причини. Всеки, който наруши вечерния час, подлежи на глоба от 135 евро. 

Същевременно говорител на ЕК съобщи, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен няма да се поставя в самоизолация след съобщенията, че френският президент Еманюел Макрон е бил заразен с коронавирус.

Той отбеляза, че последно Макрон и Фон дер Лайен са участвали в работна среща в неделя, а в понеделник председателят на ЕК е била изследвана и е било установено, че не е заразена. По неговите думи Елисейският дворец е изяснил на ЕК кога някой се приема за контактен на заразен и Фон дер Лайен не попада в такава група.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се постави под карантина, след като е общувал с Макрон последно в понеделник, съобщи говорител на институцията. Мишел също не е бил определен от Елисейския дворец като застрашен, но е решил въпреки това да вземе допълнителни предпазни мерки. Във вторник той също е дал отрицателен резултат при изследване след срещата с френския президент, уточнява говорителят