Срещу тях тече съдебен процес по обвинения в шпионаж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В заключителната си пледоария прокурорът Емад ел Шарауи каза, че Морси и негови помощници са предали документи, касаещи държавната сигурност, на чужди разузнавателни агенции, по-конкретно на Иран, докато са били на власт в продължение на 1 година.

Мохамед Морси бе отстранен от военните през юли 2013 г. след масови протести срещу него с обвинения, че той и "Мюсюлмански братя" монополизират властта. Движението е забранено в Египет.

Според прокурора подсъдимите, сред които са лидерът на Братството Мохамед Бадия и още 34 души, са сътрудничели с екстремистки групи, включително палестинската "Хамас", с цел дестабилизиране на Египет.

Морси заяви пред съда, че не приема неговата юрисдикция. Той поиска да се защитава сам в предстоящите съдебни заседания.

Следващото е насрочено за 26 ноември, когато трябва да се чуят пледоариите на защитата.

Междувременно полицията в Египет стреля снощи със сълзотворен газ и арестува 25 души в центъра на Кайро, където стотици хора се събраха да почетат паметта на десетките протестиращи, които бяха убити от силите за сигурност през 2011 г., предаде Ройтерс, като се позова на държавната агенция МЕНА.

Вижте снимки >>>

Протестът бе рядка проява на незачитане на строгите закони за демонстрациите, които наложи правителството на президента Абдел Фатах ас Сиси - бивш командващ египетската армия, който също така позволи военни съдилища да съдят цивилни.

Активисти бяха планирали протестен поход по улиците близо до площад Тахрир на годишнината от смъртта на 42 души преди три години, когато египтяните демонстрираха срещу правителството, което пое властта след революцията срещу диктатора Хосни Мубарак.

Източник от силите за сигурност каза, че задържаните ще бъдат освободени скоро, но съгласно указ, приет миналия месец, те може да бъдат съдени от военни съдилища за блокиране на пътища.

В Александрия бяха арестувани четирима души, включително водещата активистка Махиенур Ел-Масри, съобщава Ройтерс, като се позовава на страницата във Фейсбук "Освободете Масри". В страницата в социалната медия се посочва, че тези задържани не са протестирали.

Масри бе осъдена миналата година на две години затвор заради протест пред съд, който гледаше делото на двама полицаи, обвинени в убийството на мъж през 2010 г., съдействало за подпалването на революцията срещу Мубарак. Активистката бе освободена през септември след международна реакция на недоволство от присъдата й, припомня агенцията.