Правителството на американския президент Джо Байдън ще се стреми за 5-годишно удължаване на действието на договора с Русия за ограничаване на ядрените арсенали, известен като Нов СТАРТ. Това съобщи прессекретарката на Белия Дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

Решението трябва да бъде взето бързо, тъй като договорът, който ограничава броя на ядрените глави, които могат да разполагат САЩ и Русия, изтича на 5 февруари.

"Президентът винаги е казвал ясно, че договорът Нов СТАРТ е в интерес на националната сигурност на Съединените щати и че такова удължаване е още по-необходимо, когато отношенията с Русия са обтегнати", каза Саки, цитирана от Франс прес.

За да покаже, че не става дума за празен чек, президентът Байдън е поискал от американските разузнавателни служби "глобално разследване" на неотдавнашната кибератака, приписвана на Москва, на евентуални "намеси" в избори и на "използването на химически оръжия срещу лидера на опозицията Алексей Навални", уточни Саки.

Предложението се очаква да бъде прието добре от руския му колега Владимир Путин, който също се изказа в полза на удължаване с пет години.

Предишното правителство, ръководено от Доналд Тръмп, прие само условно удължаване с една година, за да има време да се договори ново по-глобално споразумение, но преговорите с Москва не стигнаха докрай.

Нов СТАРТ ограничава арсеналите на двете ядрени сили до максимум 1550 бойни глави, което е с 30 на сто по-малко от предишния лимит, фиксиран през 2002 г. То ограничава и броя на пусковите установки и тежките бомбардировачи до 800, което пак е достатъчно да бъде унищожена няколко пъти Земята.