"Ние ударихме тяхната противовъздушна отбрана, което прокара пътя за налагане на зона, забранена за полети. Взехме на прицел танкове и бойна техника, която задушаваше градове и прекъснахме голяма част от снабдяването им", заяви Обама в речта си, цитиран от световните агенции и БТА.

В обръщението си американският държавен глава подчерта, че е отказал да бъде президент, който изчаква да види кадри от клане, преди да предприеме действия. Той обаче напомни, че би било грешка, ако обхватът на международната мисия беше разширен с изискване за сваляне на Кадафи от власт с военни средства.

Президентът съобщи, че САЩ ще предадат в сряда на НАТО контрола върху операция "Зора на одисеята". След като завърши прехвърлянето на контрола, рискът и разходите на операцията за американските данъкоплатци ще бъдат снижени значително, увери Обама.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пък заяви, че въпреки многократните твърдения на либийските власти, няма доказателства за прекратяване на огъня в страната.

Тази нощ авиацията на западната коалиция нанесе удари по граждански и военни обекти в либийския град Сурман, разположен на 70 км западно от Триполи, съобщи държавната агенция ДЖАНА, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.
По думите на американския вицеадмирал Уилям Гортни, член на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, коалицията е изстреляла шест крилати ракети "Томахок" през изминалите 24 часа и е извършила 178 въздушни атаки, част от които по командните щабове на някои от най-верните на лидера Муамар Кадафи части.

Около 40 страни ще участват днес в Лондон на първото заседание на контактната група за Либия, натоварена с политическия пилотаж на военната операция в арабската страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На срещата участниците ще обсъждат как би могла да се подготви Либия за епохата след Кадафи.
Еднодневното заседание ще бъде на ниво министри на външните работи на страните, участващи във военните операции в Либия за прилагането на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН.
Русия не е поканена.

Същевременно либийската държавна телевизия излъчи на живо кадри, на които се вижда как мъж, приличащ поразително на 32-годишния син на полковник Муамар Кадафи - Хамис, приветства поддръжници пред резиденцията на баща му в Триполи, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. По думите на водещия тези кадри опровергават съобщенията за гибелта на Хамис в редица арабски медии.
Според тях синът на Кадафи е загинал или при въздушните удари на западната коалиция в Триполи, или когато враждебно настроен към режима военен пилот блъсна самолета си в столичната резиденция на Кадафи. Хамис Кадафи е командир на елитната 32-ра танкова бригада, смятана от мнозина наблюдатели за най-подготвената бойна част в Либия.

Последна актуализация в 9.09 ч.