Случаят бил установен през юни, заявил за местен вестник Денис Пиера, микробиолог в университетската болница, уточнява Франс прес, като се позова на говорител на болницата AZ BUV.

"Пациентът, жител на Брюксел, беше диабетик. По време на пътуване в Пакистан  мъжът станал жертва на пътна катастрофа. Той бил хоспитализиран, за да му се направи неотложна операция на един от крайниците. Впоследствие е репатриран в Белгия, но при пристигането си бил в състояние на необратим сепсис", разказва  Пиера.

Преди няколко дни Ройтерс и Асошиейтед прес съобщиха, че в Индия, Пакистан и Великобритания е била засечена появата на бактерия, резистентна срещу антибиотици. Става дума за ентеробактерия, която отделя ензим от вида "Ню Делхи" (NDM-1). Засега няма известен антибиотик, който да въздейства на бактерии, които отделят този ензим. Досега всички случаи на зараза с тази бактерия са открити у пациенти, хоспитализирани или оперирани в Индия и Пакистан.


Жертвите на големите наводнения в Пакистан са изправени пред нова опасност - избухването на епидемии, включително от холера, съобщи Ройтерс, като се позова на източници от хуманитарните организации. Досега 1600 души са загинали от наводненията, животът за около 14 милиона души в страната се е превърнал в изпитание. Близо 100 болници, клиники и пунктове за първа помощ бяха унищожени.