Това заяви днес в Будапеща министърът на отбраната на Унгария Ищван Шимичко след среща с австрийския си колега Ханс Петер Доскоцил, предаде австрийската агенция АПА, цитирана от ТАСС и БТА.

"Унгария категорично няма да приема обратно никакви мигранти", каза Шимичко.

Унгарският министър на отбраната подчерта, че Будапеща е готова да обсъжда с Виена защитата на външните граници на ЕС, включително сръбско-унгарската.

"В най-скоро време ще бъдат организирани консултации на министрите на отбраната и на вътрешните работи на Австрия, Унгария и Словения за опазването на външните граници на съюза", допълни той.

Австрийският му колега разкритикува европейския регламент Дъблин-3 за мигрантите.

"Очевидно е, че не може цялата работа с предоставянето на статут на бежанци да се върши от държавите, които се намират на границата на ЕС", каза Доскоцил.

Миналата година от Унгария в Австрия влязоха около половин милиона бежанци и мигранти от Сирия, други страни от Близкия изток и от Африка. Повечето от тях бяха транзитно прехвърлени от австрийските власти в Германия.

По данни на австрийското вътрешно министерство в страната са останали около 90 хиляди от тях. Тази година Австрия въведе лимити за приемане на мигранти и ще пусне на своя територия само 37 500 кандидати за убежище.

Ако тази бройка бъде надхвърлена, а потокът от мигранти продължи, властите обещават да въведат извънредно положение, контрол по границите и да задействат армията, отбелязва ТАСС.

Унгария закрива най-големия си център за настаняване

Унгарските власти заявиха, че възнамеряват да закрият последния си голям център за прием на мигранти и бежанци, предаде Асошиейтед прес.

Янош Лазар, началникът на политическия кабинет на премиера Виктор Орбан, каза, че вече няма нужда от комплекса, който се намира в град Бичке, недалеч от Будапеща, тъй като правителството е успяло да спре миграционния поток.

Обектът е построен за 500 души, но обикновено работи с доста по-голям капацитет. През декември унгарските власти закриха центъра в източния град Дебрецен, който можеше да приеме 1200 души и беше отворен по време на войните в бивша Югославия през 90-те години.

Десетки мигранти продължават да пристигат всеки ден в Унгария, повечето успяват да минат през оградата с бодлива тел, построена миналата година по границата със Сърбия. Почти всички заминават за Германия или други западни страни.