Армения обвини съседен Азербайджан пред Международния съд на ООН в сериозни нарушения на човешките права във връзка с конфликта за Нагорни Карабах, предаде ДПА.

Азербайджан е отговорен за насилие, омраза и расизъм срещу арменците, заявиха днес в Хага правните представители на Армения.

Според тях съдът трябва да наложи незабавни мерки срещу Азербайджан, "за да спре цикъла на насилие и омраза".

"Азербайджанските власти дават позволение на извършителите, насърчават ги и дори ги възвеличават", казаха те.

Представителят на Азербайджан Елнур Мамедов отхвърли арменските обвинения, предаде ТАСС.

Доводите на арменската страна са "неточни", каза той.

И двете страни вече са се обърнали към Международния съд в Хага във връзка с конфликта между тях заради Нагорни Карабах. Азербайджан също така подаде жалба, отбелязва ДПА.

Предвижда се случаят да бъде разгледан следващата седмица. Засега не е известно кога ще се произнесе съдът.

Армения обвинява Азербайджан в преследване и дискриминация срещу арменците. Нейните правни представители заявиха, че военнопленници са били изтезавани и екзекутирани, осквернявани са били телата на убити войници, военнопленници не са били освобождавани въпреки международните задължения и са били разрушавани културни и религиозни обекти.

През есента на миналата година имаше война между Азербайджан и Армения, в която загинаха над 6500 души. Азербайджан успя да си върне с помощта на Турция голяма част от Нагорни Карабах - област, която загуби при конфликт в началото на 90-те години на миналия век, отбелязва ДПА.

На фона на съдебния спор в Хага днес в Минск при руско посредничество се състоя тристранна среща с участието на министрите на външните работи на Азербайджан, Армения и Русия, предаде ТАСС.

Азербайджан е готов да нормализира отношенията си с Армения на основата на принципите на международното право, каза азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов.

Арменският му колега Арарат Мирзоян от своя страна подчерта важното значение на присъствието на руските миротворци в Нагорни Карабах.