Руските мироопазващи сили започнаха изтеглянето си от азербайджанския регион Нагорни Карабах, където бяха разположени след края на войната през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители и на двете страни.

По време на видеоразговор с журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди информацията за изтеглянето на силите, но не даде повече подробности. Хикмет Хаджиев, съветник по външната политика на азербайджанския президент, също потвърди изтеглянето и заяви, че това е съгласувано и с двете страни.

Хаджиев не каза каква е причината за изтеглянето на силите, но присъствието им изглежда излишно, след като миналата година Азербайджан пое пълен контрол над региона, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Това сложи край на примирието, сключено с посредничеството на Русия. Съгласно условията на прекратяването на огъня между Азербайджан и Армения през 2020 г. в региона бяха разположени 1960 руски войници, както и стотици единици бронетранспортьори и друга военна техника. Те имаха мандат за поддържане на мира поне до края на 2025 г. Задълженията на войските бяха да се грижат за безопасното преминаване по маршрута от Нагорни Карабах към Армения.

Азербайджан обаче започна да блокира пътя в края на 2022 г., като твърдеше, че арменците го използват за доставки на оръжия и за трафик на полезни изкопаеми, а руските сили не се намесват.

След месеци на все по-тежък недостиг на храна и лекарства в Нагорни Карабах поради блокадата, през септември 2023 г. Азербайджан започна атака, която принуди арменските власти в Нагорни Карабах да капитулират след един ден преговори с посредничеството на руските сили.

След като Азербайджан си възвърна пълния контрол над региона с население от около 120 000 души, над 100 000 от етническите арменци в региона избягаха, въпреки че Азербайджан заяви, че те са добре дошли да останат, и обеща, че човешките им права ще бъдат гарантирани.

Новината за изтеглянето на руските миротворчески сили идва на фона на нарастващия разрив, който се появи между Армения и нейния исторически съюзник Русия. Южнокавказката страна наскоро отхвърли Москва, като замрази членството си в руския военен блок ОДКБ, преди да организира съвместни военни учения със САЩ. Ереван също така настоява за по-тясна интеграция с Европейския съюз.

Според "Политико" с изтеглянето на руските миротворци от Нагорни Карабах Москва насочва и всички налични ресурси към войната си в Украйна.