Кметицата на Амстердам поднесе днес извинения за ролята на града в колониалното минало и търговията с роби, донесли на нидерландската столица богатство и благоденствие, предаде Франс прес.

"В името на общината поднасям извинение за активното участие на общинския съвет на Амстердам в колониалната система за търговия с роби и световната търговия на хора, превърнати в роби", заяви Фемке Халсема.

"Време е да интегрираме голямата несправедливост на колониалното робство в идентичността на нашия град", допълни тя в реч по случай годишнината от отмяната на робството (1 юли 1863 г.) в Суринам и в карибската част на кралството.

В апогея на своята колониална империя Нидерландия притежава седем колонии в Карибите, в това число Суринам и Кюрасао, в Южна Африка и в сегашна Индонезия, която през 17 век е бастион на нидерландската Източноиндийска компания.

Провинция Холандия, част от която е Амстердам, е била "главен играч в търговията и експлоатацията на роби", каза Халсема и добави, че 40 процента от икономическия растеж е идвал от робство.

"А в Амстердам почти всички са печелели пари от колонията Суринам. На първо място общинският съвет, който е бил съсобственик и съуправител на колонията", подчерта тя.

Нидерландската столица е първият град в страната, поднесъл извинения. На национално ниво Нидерландия не се е извинявала официално за ролята си в търговията с роби. Според премиера Марк Рюте тази епоха е била твърде далечна и дебат по отношение на извиненията само може да породи напрежение.