Трафиканти на хора продават мигранти за 200 до 500 долара, а жертвите често пъти са държани в плен в продължение на месеци, а след това са принуждавани да вършат тежък труд или са използвани като секс роби или проститутки, заяви Отман Белбеиси, който ръководи работата на миграционната агенция на ООН в Либия.

МОМ е събрала свидетелства от мигранти, които се опитали да стигнат до Либия, една от главните отправни точки за африканци, които искат да достигнат Европа през Средиземно море.

Оцелели разказват, че похитителите им ги изнудвали за пари с мъчения и ги карали да се обаждат на семействата си да искат откуп.

Някои мигранти са принудени да работят на робски пазари или да охраняват къщи, където са държани хора за откуп. Който не успее да плати откуп, е оставян да умре от глад, казват свидетелите.

Лекар от МОМ е лекувал мъж от Гамбия, който тежал едва 35 кг. Семейството му било принудено да продаде дома си, за да плати за освобождаването му.

"Отиващите в Либия мигранти, които се опитват да достигнат Европа, нямат представа какъв архипелаг от изтезания ги чака точно оттатък границата", каза говорителят на МОМ Ленърд Дойл.

МОМ разпространява свидетелства на жертви в социални медии и радиостанции, за да предупреди потенциалните мигранти.

Стотици мигранти щурмуваха испанския град Сеута (Ceuta) в Северна Африка >>>

По-рано днес Международната организация по миграцията съобщи, че броят на пристигналите от началото на годината в европейските страни през Средиземно море мигранти и бежанци приближава 32 000 души. Над 660 души са загинали или изчезнали безследно по пътя, предаде ТАСС.

По нейни данни, от 1 януари досега в Европа по море са пристигнали 31 993 мигранти и бежанци. Основата част от тях са приели Италия (26 886 души) и Гърция (3107).
Най-смъртоносен си остава пътят през Средиземно море от Африка към Италия. По него са намерили гибелта си 603-ма кандидати за "обетованата земя".