Президентът на САЩ Джо Байдън обнародва закон, който обявява за федерален празник 19 юни, на който ден ще бъде отбелязван краят на робството в САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Датата е избрана по повод освобождаването на последните чернокожи роби в САЩ на 19 юни 1865 година.

Празникът "символизира едновременно дългата и трудна нощ на робството и подчинението и обещанието за по-добър ден", заяви Байдън на церемония в Белия дом, застанал до вицепрезидентката Камала Харис. Той подчерта, че робството е "морално петно" и "първородния грях на Америка".

"С обявяването на 19 юни за празник "всички американци могат да усетят силата на този ден и да научат повече за нашата история, да отпразнуват постигнатия напредък и да видят изминатия път". Но освобождаването на черните роби беше "само началото" на усилията за "изпълняване на обещанието за расово равенство", добави Байдън.

Според него чернокожото малцинство в САЩ все още е подложено на дискриминация на пазара на труда, жилищата и в здравеопазването.

Решението за обявяване на 19 юни за празник беше подкрепено и в двете камари на Конгреса. Против се обявиха само 14 републикански представители, припомня АФП.