Амстердам се извини за ролята си в робството през колониалната епоха

В града ни почти всички са печелели пари от колонията Суринам, на първо място общинският съвет, заяви кметицата Фемке Халсема

Обратно в новината

Коментари - Амстердам се извини за ролята си в робството през колониалната епоха | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не искам иэвинения, искам европейско гражданство и помощи до живот. Аа, и беэплатно жилище и хубава кола. Чакай малко, ама аэ вече ги имам теэи неща , тогава какво? Ами една свирка.

Забележете, че 62% от хората с холандски етичен произход се противопоставят на национално извинение за Холандското робство в колониите: https://www.dutchnews.nl/news/2021/02/half-of-dutch-do-not-support-national-apology-for-slavery/ https://www.dutchnews.nl/news/2021/05/golden-age-without-the-glitter-rijksmuseum-for-the-first-time-tells-story-of-dutch-slavery/ Забележете как започва Златният век и богатството на холандската империя - колониализъм и търговия с роби. До 40% от целия холандски икономически растеж през десетилетията около 1770 г. се дължи на робството. Подобно е било положението във всички робовладелски империи, като Английската империя, Испанската, Португалската, Османската империя и т.н. В холандския Суринам холандците избиват местните хора, които не работят добре, и довеждат роби от Холандска Индия (Индонезия) да обработват холандски плантации там. Холандската империя е последната империя в света, отменила робството - 1873 е годината, в която робите на Суринам и Холандските Антилски острови са били освободени. След откриването на Америка холандците имаха 150-годишен монопол върху транспортирането на роби от Африка. Африканските роби бяха транспортирани от холандските роботърговци при нечовешки условия в трюмовете на холандските кораби и поне 15% от тях загиваха по пътя. Нека да припомним как холандската империя е държала под контрол колониите си - например мирния протест на китайски индонезийци в Батавия (днешна Джакарта, Индонезия), които искат да учат родния си китайски език завършва с пристигането на холандската армия и 10 000 цивилни, изклани само за 3 дни ... Клането в Батавия от 1740 г. (холандски. Chinezenmoord, буквално „убиване на китайците“) е клане на етнически китайци в пристанищния град Батавия (дн. Джакарта) в Холандската Източна Индия (сега Индонезия). Насилието в града продължи от 9 до 22 октомври 1740 г. и малки схватки извън стените спряха едва в края на ноември същата година. Историците смятат, че най-малко 10 000 етнически китайци са били заклани от холандците; се смята, че оцелелите варират от 600 до 3000.

Ох миличките... някои от тях признават, че имали "роля" в робството. Че те просто са измислили цялата идеология, която го оправдава, те са си били една робовладелска страна, ако има рейтинг за тази отвратителна дейност, холандците са били най-жестоките робовладелци - питайте в Южна Америка или в Индонезия и Малайзия. Сега се били извинявали....страх ги е, че ще има да плащат (и не само с пари), това е. Но въпроса има и друг аспект. Когато си отсичал ръце за неподчинение, не ти ли минава през ума, че най-малкото не ти приляга да поучаваш другите (например нас, които никога не сме практикували робство), че нарушават правата на ЛГБТ "малцинствата".

На Марк Рюте повече му харесва да ближе...... на гейовете....

Черни пишки да лапате ви е хубаво. Не е друго, затова ще клякате все повече на чернилките.

Ние с Франк Рийкард и Кларънс Сеедорф не се оплакваме!!!!

Сега италианският премиер трябва да излезе и да се извини за гладиаторските битки, робството в Римската империя и задето Веспасиан е построил Колизеума. Хубаво е и африканските лидери също да се извинят за продажба на техни събратя в робство на белите робовладелци. Кога ли и някой ислямски лидер ще се извини за поробването на християни в миналото?

Когато осъзнаят грешките от миналото и не се правят на луди .Другото е лакардии.

А тюркиетата и Ердоган кога ще ни се извинят на нас за възродителните процеси, робството, етническото прочистване, расизъм, антихристиянство и кланета, извършвани от тях почти 500 години?????

А галеоните със злато и диаманти кога ще върнете?

На колене падна ли?

Очаква се скоро да почне и обувки да целува...

За да приключим най-накрая с всички тия извинения, като най-добро извинение- -да върнем обратно потомците на всичките тези роби по родните им места.

Ти негър да емигрира от държава на бели в държава на черни чувал ли си?

Хайде сега Африка да се извини за всички убити и изядени европейци. Нова Зеландия също. Турция да се извини за всички насила ислямизирани. Рим да се извини за кръстоносните походи и за емисарите дето ги е пращала по света да разпространяват християнството. Европа и Русия да се извинят на всичките си граждани за крепостничеството. А да и света групово да се извини че пещерния човек ЪГ разбил главата на ОГ. Хомосапиенс да се извини групово на неандерталците.

Ти кой си да решаваш за правата на извратеняци, а робите да бъдат безправни.Това само педерунгел може да го каже.

Правата на кои роби по-точно?? Нито в Европа нито в Америка дори и в Русия и в Азия няма робство. Та за кои по-точно права говориш? Кажи ми къде са тия роби да отидем да ги освобождаваме?

Можеш ли да четеш или ми губиш времето ? Виж си заглавието. "Амстердам се извини за ролята си в робството през колониалната епоха"

Дайте им холандски паспорти и задължително да сключват брак с хубави холандки за разнообразие на генофонда.

Ти пък къде си видял хубава холандка ?

Famke Janssen -например. Ако не знаеш коя е, или си живял в землянка или си идиот

Да върнат парите на клетите роби!

Демокрация, развити страни, ... красота!

Аз като наследник на войнствените трибали се извинявам на братовчедите си одриси, за това че в 424 г преди Христа ,сме улучили я окото царят им Ситалк със стрела ,тръгнал на поход срещу нас !

"На национално ниво Нидерландия не се е извинявала официално за ролята си в търговията с роби. Според премиера Марк Рюте тази епоха е била твърде далечна и дебат по отношение на извиненията само може да породи напрежение." Е това са евгейските ценности...

джендъри

Те още се ползват от натрупаните богатства на колониалната ера!!! Лицемери!

Да платят цената на робите и тогава да се извиняват

А Суринам би ли се отказала от онова, което е получила от робовладелците - цивилизация, индустрия, идеи ? И ако робът от Суринам е можел да се образова и покаже качества в робовладелската Европа, ако си беше седял там, щеше да си остане това, каквото е бил... Плантациите, създадени от робовладелците са били единственият източник на доходи там през 17 и 18 век.

НЕ, РОБСТВОТО ЧОВЕЧЕ НЕ Е ЦЕННОСТ...

Големи извинения ама от всички само немците плащат като най-тъпи, а другите отбиват номера с "аз повече няма да правя така".

нашите колонии Турция, Македония и Гърция са си добре, не печелим от тях, но затова пък постоянно се заяждат с нас. Добре е че са си самостоятелни, че да не ни вкарват в разход, но пък са много добри туристически дестинации. Поздрави на колониите. От потомъкът на Българските царе.

Тая история за нищо я нямате :) :)

ся е ред на Италия да се извини. Още римските императори са търгували с роби от Британия Галия Германия Африка Тракия- Спартак е бил от Тракия. А Венеция е била най-големият пазар за роби.

И сега заради техните комплекси трябва и ни е да страдаме и да се съобразяваме с либератските им тъпотии....надрусани копелета...

Освен, че си свиня, си доста тъпо парче, нали?

fuck you bitch

Само с извинение няма да стане. Ще трябва да оформят бартерна сделка.

Изхвърлете Джоржд Вашингтон - виден робовладелец, както и следващите 4 президента на САЩ

Няма империя без войни,робство и безчинства. Да признаеш робство е едно но да се извиняваш за нещо което се е случило преди поколение е тъпо. Искам да питам всички тези джендъри-либерасти дали има държава създадена на "боза и рахат локум"?

Като изключим "джендърите-либерасти", за основното си прав.

Смешник умри

Ха, вземете платете цената на робите и изработеното с труда им, може и малко лихва да платите - пък тогава говорете за извинение :))))