Във Великобритания бяха демонтирани два паметника, свързвани с робството. Причината - съображения за сигурност след инцидента в Бристол със статуята на търговеца на роби Едуард Колстън по време на антираситските протести, която беше повалена и хвърлена в пристанището на града.

Статуята на търговеца на роби от 18 век Робърт Мълиган беше свалена от постамента пред музей в лондонския квартал "Докландс". Общински служители заявиха, че са взели мярката по искане на местната общност. Мълиган е построил прочутите за времето си докове West India в Лондон, но името му е силно свързано с търговия на роби.

Скулптура-карикатура на глава на чернокож мъж с надпис "Спасете ме" бе премахната от исторически пъб от 18 век в Ашбърн, Дарбишър, след подписка от 28 000 души, които смятат скулптурата за расистка. В Оксфорд се събраха над хиляда демонстранти с искане да бъде премахната статуята на Сесил Роудс, - основател на Британската Южноафриканска компания.

Всичко това става след като кметът на Лондон Садик Хан разпореди преразглеждане на историческите забележителности в столицата. Хан заяви за "Скай нюз", че иска да има град, който по-добре отразява духа на жителите му.

Петиции за премахване на паметници, свързвани с расизма и колониализма са пуснати в много други градове, сред които Манчестър, Единбург, Кардиф, Оксфорд и Шрюзбъри. Властите порицаха протестиращите в Бристол за "позорната" им разправата им със статуята на Колстън.

Статуята на търговеца на роби от 18 век Робърт Мълиган беше свалена от постамента пред музей в лондонския квартал "Докландс

Снимка: АР/БТА

В Белгия също бе демонтиран паметник на крал Леополд Втори, спорна фигура от колониалното минало на страната.

 

Демонтираният паметник на белгийския крал Леополд Втори

Снимка: Twitter

Статуя на генерал Робърт Лий, главнокомандващия на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ (1861 - 1865), която се извисява в някогашната столица на Юга Ричмънд, ще бъде премахната колкото се може по-скоро, реши по-рано и губернаторът на щата Вирджиния Ралф Нортъм.

Протестиращи свалиха статуята на ген. Лий в Риз

Междувременно властите на американския град Хюстън в щата Тексас решиха да обявят 9 юни за Ден на Джордж Флойд, чиято смърт в Минеаполис при полицейски арест предизвика вълна от масови протести в САЩ и по света, както и последвалото демонтиране на паметници, свързани с колониализма и расизма.

"Ние честваме Джордж Флойд не защото той беше идеален човек, а защото след последния му дъх ние всички можем да дишаме свободно. Затова аз, кметът на Хюстън Силвестър Търнър, с гордост обявявам този ден за Ден на Джордж Флойд в Хюстън", написа Търнър в Туитър.

Флойд, който умря на 46-годишна възраст, е роден в щата Северна Каролина, но е израснал и живял повечето време в Хюстън, откъдето през 2014 г. се преместил в Минеаполис. Вчера афроамериканецът беше погребан в предградие на Хюстън. На погребението присъстваха само членове на семейството и приятели на покойния.