Президентът на САЩ Доналд Тръмп, остро критикуван в страната заради словесните му нападки срещу депутатки в Конгреса от малцинствата, заклейми днес робството в Америка. Той направи това в град Джеймстаун, щата Вирджиния, където бе отбелязана 400-годишнината от първото законодателно събрание в щата, предаде Ройтерс.

След като посети местна църква и разгледа макет на селище от 1619 г., Тръмп произнесе реч, в която отдаде почит на предците, създали първото правителство на днешната територия на САЩ. В същото време той призна, че тези хора са започнали и вноса на роби през 1619 г. в същия регион.

"Това бе началото на варварска търговия с човешки животи, отбеляза президентът. "Днес ние не забравяме всяка свещена душа, изстрадала ужасите на робството", допълни той.

Тръмп отдаде почит и на приноса на афро-американците в американската история, две седмици след злъчните си нападки срещу 4-те цветнокожи жени - членки на Камарата на представителите от Демократическата партия, и срещу чернокожия конгресмен Илайджа Къмингс - всички те остри критици на президента.

Словото на Тръмп бе прекъснато за кратко от активиста демократ от Вирджиния Ибрахим Самира, който започна да вика и издигна плакат с надпис: "Връщай се в корумпирания си дом. Депортирай омразата. Позволи на моето семейство да се събере, както и на всички онези, страдащи от системната дискриминация".

Демократът от Вирджиния Ибрахим Самира прекъсна президента Тръмп с викове и надпис: "Връщай се в корумпирания си дом"

Снимка: AP/БТА

"Няма да присъстваме на нито една част от възпоменателните прояви, на които присъства Доналд Тръмп", заявиха демократите от Вирджиния в Туитър. "Настоящият президент не представлява ценностите, които бихме отпразнували при 400-годишнината на най-старата демократична структура в Западния свят."

В Белия дом, преди да се отправи към Джеймстаун, пред журналисти Тръмп заяви, че е "най-малко расистката личност в света". "Нито един президент не е направил повече от мен за афроамериканците", каза президентът и подчерта, че безработицата сред чернокожите американци "не е била толкова ниска никога в историята" на САЩ.