На 3 октомври 1990 г. пет провинции от бившата Германска демократична република (ГДР) - Бранденбург, Мекленбург - Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, влязоха в състава на Федерална република Германия.

Основните тържества са организирани тази година в Дрезден, административен център на Саксония. В тях ще участват канцлерът Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук и други високопоставени лица.

Вижте снимки >>

Народни увеселения, свързани с празника, започнаха в Дрезден още в събота. В града са организирани концерти, а довечера се очаква и грандиозно лазерно шоу.

Според прогнози тридневните празненства ще бъдат посетени общо от около 750 000 души.

По традиция 16-те германски провинции се представят на тържеството в Деня на германското единство. Домакините предлагат богата културна програма, както и разнообразни ястия на известната саксонска кухня.

В навечерието на празника в Дрезден имаше опасения, че той може да бъде помрачен от дясноекстремистки изяви на „Пегида”, съобщи Дойче Веле. Кметът на града Дирк Хилберт призовава жителите и посетителите да празнуват и да не се поддават на провокации от страна на подстрекатели.

Протестиращи действително имаше, а полицията ги изтласка встрани, за да разчисти път до мястото на проявата за почетните гости, предаде ТАСС, като се позова на изявление на полицията.

Няколкостотин симпатизанти на "Пегида" обсипваха с обиди и ругатни пристигащите политици. Протестиращите викаха: "Предатели на народа", "Махай се", "Меркел трябва да си ходи".

За сигурността в Дрезден бдят близо 2600 служители на реда, включително елитни полицейски сили.

Мерките за сигурност бяха засилени след двете експлозии, разтърсили града миналата седмица, през нощта срещу вторник - край международния конгресен център и близо до една от местните джамии.

Според полицията сред основните мотиви на извършителите е омраза към мюсюлманите. Макет на взривно устройство бе открит в четвъртък и недалеч от мост в Дрезден.

С бетонни блокове са преградени подстъпите към местата, където са организирани юбилейните прояви.

Целта е да не се допуснат нападения като атентата в Ница, където през юли ислямист се вряза в множеството с камион.

В рамките на празненствата в Германия е организиран и т. нар. Ден на откритата джамия. Близо 1000 джамии в цялата страна са отворили врати за всички желаещи да се запознаят с живота и културата на мюсюлманите.

Акцията протича под мотото "Миграцията като предизвикателство и шанс". Властите приканиха германците да използват Деня на откритата джамия за преодоляване на ислямофобията.

Предвиждат се дискусии и кръгли маси, най-вече за интеграцията на бежанците в германското общество.

Двайсет и шест години след обединяването - въпреки всички усилия на федералното правителство, стандартът на хората от източните германски региони все още изостава от този в западните провинции.

Според експерти германският изток едва ли ще може да настигне запада и в обозримо бъдеще, отбелязва ТАСС.