Дванадесет мигранти са арестувани като заподозрени за масовото сбиване на остров Самос, което вдигна полицията на крак преди три дни, предават ДПА и БТА.

Трима от тях, сред които 15-годишен, са обвинени в опит за убийство, след като са нападнали с ножове трима души. Останалите са обвинени в палеж и участие в насилие.

Масовият бой избухна в понеделник през нощта между афганистански и сирийски мигранти в столицата на остров Самос - Вати. Боят обхвана и лагера, намиращ се на хълмовете над града, след което бе запален и пожар. Полицията използва сълзотворен газ, за да успокои тълпата.

Освен на тримата с прободни рани, медицинска помощ бе оказана на още осем души.

Лагерите за мигранти на островите Самос, Лесбос, Хиос и Кос са пренаселени и там често избухва насилие. Например лагерът във Вати е предвиден за 650 души, а от месеци там живеят около 5700 мигранти.

Обстановката на о. Самос продължава да е напрегната, както в бежанския лагер, така и сред местните жители.

Увеличиха силите на полицията и на пожарната. Мигранти запалиха умишлено част от лагера, а огънят се разпространи и в близката гора. Кметът на острова Йоргос Стандзу заяви, че по чудо няма жертви от пожара. "Само липсата на вятър ни спаси", съобщават местните жители.

От сблъсъците между сирийци и афганистанци 11 души са в болница с прорезни рани, но без опасност за живота.

От Министерството по миграцията съобщиха, че при възможност ще преместят част от бежанците от острова, но мигрантският натиск продължава.