Това заяви министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. По най-нови данни, оповестени от министъра, броят на жертвите от стихията е достигнал най-малко 55 души. Само във Франция жертвите са 47 души.
За оказване на спешна помощ са мобилизирани над три хиляди спасители и 350 военнослужещи, задействана е въздушна техника.
На пострадалите по западното крайбрежие на Франция помагат 9240 пожарникари. Министърът подчертал, че в редица райони се запазва повишена степен на тревога за възможни нови наводнения.

През следващите две денонощия ще бъде възстановено електроснабдяването в 80 процента от домовете, останали без ток поради прекъснати електропроводи, посочил министърът. Понастоящем без електричество продължават да са близо милион французи. Френският премиер Франсоа Фийон окачестви като "национална катастрофа" последиците от опустошителния ураган и изрази съболезнования на роднините и близките на загиналите.

Бурята, която връхлетя Франция през уикенда, причини наводнения в крайбрежните райони на западната част на страната и огромни материални щети. Ветрове достигнаха скорост до 160 км/ч и предизвикаха вълни с височина до 8 метра по атлантическото крайбрежие на Франция, Испания и Португалия.
"Синтия" е най-силната буря, регистрирана във Франция след урагана през 1999 г., който отне живота на 92 души.


Вижте снимки от бедствието