Живот може да се появи на космически тела само ако са геологически активни, съобщава Лента, цитирана от БТА.

До тези заключения стигнаха китайски астрофизици. В противен случай планети и луни, покрити с воден лед, могат да загубят цялото количество вода, която е нужна за появата на организми.

Смяташе се, че в далечно бъдеще обекти, като например сатурновата луна Енцелад и юпитеровата луна Европа, могат да станат подходящи за зараждане на живот. Ледената им покривка ще се стопи вследствие на постепенното затопляне на Слънцето и ще се появят обширни морета и океани. Повишаването на температурите на нашето светило ще преместят т.нар. обитаема зона към газовите гиганти, а това ще направи възможна появата на едноклетъчни организми.

Учените създали модели на еволюцията на климата на ледени тела.

Оказало се, че енергията, която е нужна за стопяването на големи количества лед, ще доведе също до водни изпарения и в резултат Енцелад и Европа ще заприличат на безжизнена пустош, сходна с Марс и Венера. За да се избегне тази възможност, са нужни вулканични процеси, при които атмосферата се изпълва с парникови газове. Те могат да допринесат за постепенно затопляне на луните и стабилизиране на климата.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.