Астрономическа обсерватория в Сакраменто, САЩ, е затворена за неопределено време, без да бъдат съобщени конкретни причини за това решение. Персоналът е евакуиран, ФБР е започнало разследване за "проблем с безопасността", съобщи space.com.

Освен хората от обсерваторията, са евакуирани и хората от намираща се в непосредствена близост пощенска станция. Това е станало на 6 септември и досега няма никаква информация и подробности за проблема.

Асоциацията на университетите, занимаващи се с астрономически наблюдения, която има представители в екипа на обсерваторията съобщи, че е взето решение за спиране на работата на обсерваторията за неопределено време.

Липсата на официално обяснение породи и вълна от слухове около случващото се в обсерваторията. Появи се мнение, че сътрудниците й са видели признаци на свръхмощно слънчево изригване в предстоящите дни и им е заповядано да мълчат, за да не възникне паника. Според друга теория, става дума за шпионаж и точно с това се занимава ФБР, търсейки потенциален предател, който съобщава данни и научни открития на враждебна държава.