Това съобщи във Варна генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания проф. Ралф-Дитер Хойер, който се срещна със зам.-кмета по образованието Коста Базитов, предаде БТА.

По думите му папа Бенедикт XVI е проявил интерес към такава среща. Според Хойер сега предстоят разговори и с представители на другите религиозни общности. През 2011 г. е планирана и среща между представители на ЦЕРН и ЮНЕСКО, чиято цел ще бъде да се търсят пътищата за популяризирането на физиката сред младите хора, допълни Хойер. Според него е нужно научната материя да се представя по-аткрактивно пред учениците, за да бъдат заинтересовани да работят в тази област.

Хойер уточни, че на срещата с ръководството на ЮНЕСКО ще бъдат поканени и няколко учители по физика от Варна. Сега ЦЕРН започва нова програма, насочена към хората от изкуството, допълни генералният директор на организацията.
По думите му целта е в Европейския център да живеят за известно време различни творци, чиято задача ще бъде да представят на широката публика науката чрез изкуството си.

За работата на големия адронен колайдер Хойер коментира, че в ЦЕРН не създават нов Голям взрив, а наблюдават това, което е станало след него. Той допълни, че опитите ще продължат през следващите 20 години, като няма никаква опасност за планетата.