Турчин даде под съд сина си заради схема за фалшиви новини, която разработвал и с която дискредитирал членове на семейството и други лица. Делото е било заведено в съд в Истанбул тази седмица от турски бизнесмен, който подал иск срещу 33-годишния си син Оркун Д, софтуерен специалист, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

В документите по делото са включени имената на около 20 души, включително това на бившия адвокат на сина.

Оркун Д. е бил осъждан по-рано заради това, че разпространил снимки на бившето си гадже при телефонни номера на сайтове за компаньонки.

По новото дело той е обвинен, че е хаквал компютрите на жертвите си и е създавал сайтове за разпространение на фалшиви новини с цел да ги дискредитира.

В един от случаите Оркун Д. откраднал семейни снимки от компютъра на бившия си адвокат и разпространил в интернет фотография на адвоката със сина си във ваната и надпис "адвокат педофил".

"Той публикува фалшиви новини и за мен, като ме обяви за контрабандист на антики. Домът ми беше щурмуван от полицията четири пъти заради лъжите му", жалва се бащата.

Той смята, че синът му трябва да получи медицинско лечение, а не затвор.

Софтуерният експерт обаче може да бъде осъден на до 28 години зад решетките за изнудване, клевета и нарушаване на правото на личен живот.

Агенции се обединяват срещу фалшивите новини

Междувременно Новинарските агенции, които участваха по-рано този месец в международна медийна конференция в Тирана, се обединиха около резолюция за борба срещу фалшивите новини, сред чиито инициатори е и БТА.

В декларация, оповестена след форума, всички новинарски агенции, без значение държавни или частни, както и международните асоциации на информационните агенции, са призовани да се придържат към принципите на одобрения документ.

Инициатори на резолюцията са новинарски агенции от различни европейски и азиатски страни, сред които освен БТА и албанската АТА, турската Анадолска агенция, гръцката АНА-МПА, хърватската ХИНА, азербайджанската АЗЕРТАДЖ, сръбската ТАНЮГ и пр. Те са се договорили за директно сътрудничество помежду си с цел утвърждаване на истинността на новините и своевременно разпознаване на фалшивите новини.