Причината за санкциите е, че фирмите не са готови с Процедури за осъществяване на преносимост на географски, негеографски и номера в мобилни мрежи, съобщиха от пресцентъра на комисията, цитиран от БГНЕС.

На 10.05.2010 г. изтече срокът, определен в подзаконовата нормативна уредба, в който операторите трябваше да представят в КРС подписани от всички предприятия процедури за преносимост. Срокът не е спазен и затова Комисията е решила да наложи на всички предприятия максималната санкция за този вид нарушения, която съгласно Закона за електронните съобщения е в размер на 5000 лв. за всяка Процедура.

Фиксираните и мобилни предприятия имат задължение за осигуряване на преносимост на номерата, така се гарантира на потребителите на мобилни и фиксирани гласови услуги запазването на номера, в случай че преминат към друг оператор. Практиката показа, че действащата, в момента, административна процедура за обслужване на „две гишета” затруднява крайните потребители и създава условия за прилагане на некоректни търговски практики от страна на предприятията.

Затова в началото на април КРС промени подзаконовата нормативна уредба, като въведе процедура за обслужване на "едно гише" - т.е. заявлението за преносимост да се подава само при избрания от потребителя оператор и се задължи да бъдат намалени сроковете за осъществяване на преносимостта. Новите правила влизат в сила от 6 август 2010 г.

Основна стъпка при въвеждане на промените е подписване от всички на процедурите за преносимост. Тези документи съдържат технически, ценови и административни принципи и правила, които са еднакви за всички и указват стъпките по пренесянето на определен номер или номера.

Крайно изненадани сме от глобите, наложени на "Мобилтел", от страна на КРС, съобщиха междувременно в съобщение на пресцентъра на компанията. Споразумението за улесняване на процедурата за прехвърляне на мобилни, фиксирани и негеографски номера на едно гише беше парафирано и внесено в Регулатора от М-Тел и "Виваком". Документите към момента остават неподписани от "Глобул" и алтернативните телекоми, пише в съобщението, цитирано от БТА.