Нека бъдем горди българи, защото България е древна, силна, красива, каза председателят на НС Цвета Караянчева в словото си при откриването на традиционния Празник на чевермето в Златоград.

На тържествата в Златоград според Караянчева се усеща духът на родопчани, онази любов, сила, родолюбие, което е характерно за жителите на Родопите. Пазете в сърцето си тази красота, усещайте я със сърцето и душата си, предавайте я на бъдните поколения", заяви Караянчева. Облечени в народни носии, Цвета Караянчева, депутатите Цветан Цветанов, Даниела Дариткова, евродепутатът Владимир Уручев са сред гостите на петото издание на Празника на златоградското чеверме.

С празника в Златоград подобни традиции могат да стигнат до всички българи, за да запазим духовността си, да съхраним автентичността, посочи Цветан Цветанов. Според него духът на празника в родопския град носи невероятно зареждане и неповторимо изживяване. Цветанов посещава празника на чевермето за 4-та поредна година, а носията, с която е облечен е ушита в Златоград.

Златоград посрещна с 150 чевермета хилядите гости на традиционния празник. Стотици каба гайди допълват празничната атмосфера в родопския град. Сред гайдарите е и кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Близо 80 майстори на чевермето са приготвяли тази нощ деликатесното ястие от родопската кухня. Тайната на добре приготвеното чеверме е печенето на подходящ огън в продължение на около 7-8 часа, обясняват чевермеджии.

Снимка: ГЕРБ

Снимка: ГЕРБ