Това подчертават в изявление от посолството на Япония у нас.

Уверява се, че от голямото земетресение в Източна Япония (11.03.2011 г.) насам, Япония упражнява строг контрол над произведените в засегнатите райони хранителни продукти, включително префектура Фукушима, където се намира претърпялата авария атомна централа „Фукушима-1“.

По-конкретно, Япония е установила най-строгите в света норми за безопасност и на тази база гарантира безопасността на храните чрез система на щателни инспекции и незабавното ограничаване дистрибуцията на храните, казват от посолството.

Процентът на пробите, надвишили нормите за периода март миналата година - февруари тази година, е около 0.1% от общия брой, като почти всички случаи на надвишение се отнасят до диви гъби и месо от диви животни и птици. Разбира се, тези продукти не се разпространяват на пазара.

През март тази година МААЕ даде оценката, че японската верига на предлагането на храни е под ефективния контрол на съответните власти. Пробите от рибни и морски продукти от префектура Фукушима, които надвишават нормите, в периода април-юни 2011 г. надхвърляха 50 %, но миналата година този процент намаля до 0%.

С изключение на проучвателния риболов, в префектура Фукушима са прекратени крайбрежният риболов, както и риболовът с тралове. Не се извършва разпространение на пазара на рибни и морски продукти, надвишаващи нормите.

Преди дни в българските медии се появи информация, че рафтовете за консерви и хладилните витрини в магазините ни са пълни с риба от Фукушима.