Държавното радио на Израел се извини на слушателите си, след като излъчи музика на Рихард Вагнер, съобщи BBC.

Германският композитор от 19 век се възприема противоречиво в страната заради неговия антисемитизъм и защото Хитлер е бил негов почитател.

В петък обаче водеща програма за класическа музика на радиото пусна партия от Вагнеровата опера "Залезът на боговете" (Götterdämmerung).

В своето извинение от държавното радио заявиха, че редакторът е допуснал грешка в своя "художествен избор" и Вагнер повече няма да бъде излъчван.

От израелската държавна медия добавят, че разбират болката, която подобно излъчване е предизвикало сред оцелелите от Холокоста.

Известно е, че Вагнер е изразявал мнението си за расова чистота. Композиторът е автор на брошура, озаглавена "Юдаизъм в музиката", в която казва, че "евреинът" е "неспособен да се изразява художествено", отбелязва BBC.

Музиката на Рихард Вагнер не е забранена в Израел, но не се разпространява публично.

В петък по радиото прозвуча финалът на "Залезът на боговете" в постановка, режисирана от евреина Даниел Баренбойм и представена на музикалния фестивал в Байройт през 1991 г.

Извинението беше критикувано от хора, които твърдят, че възгледите на Вагнер не обезсилват творчеството му.

"Има толкова много оцелели от Холокоста, които обичат музиката (на композитора), както и много, които възразяват срещу нея. Трябва да слушате музиката му, а тя е абсолютно красива", казва Джонатан Ливни, ръководител на Израелското дружество "Вагнер".

През 2011 г. израелски оркестър изсвири композиция на Вагнер в Германия. Тогава диригентът на Израелския камерен оркестър Роберто Патерностро заяви, че идеологията на Вагнер може да е "ужасна", но целта е да отделим човека от неговото изкуство.