Столичният инспекторат засилва мерките за контрол срещу нерегламентирано писане и драскане върху фасади на сгради, съобщават от общината.

Повод за предприетите действия от страна на инспекторите са установени нерегламентирани прояви по повторно надраскване на вече почистени места. Такива примери са Дом паметникът на военноинвалидите, 12 СОУ "Цар Иван Асен Втора", барелефът на Георги Раковски на ул. "Г.С. Раковски", сграда "Царевец" при Орлов мост и др.

Днес бяха премахнати, повторно изрисуваните графити от фасадата на Дом паметника на военноинвалидите на ул. "Христо Белчев" 21.

За целта бе използвана екологосъобразна специализирана система за премахване на графити "Ghibli Skid Silent". Предстои да бъдат почистени и останалите повторно надраскани места.

Съвместно със Столичния инспекторат, към засилените мерки за контрол се включват и екипи на общинска полиция.

Санкциите за установено нерегламентирано писане, драскане и рисуване, са от 100 до 5000 лева, съгласно Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.

От началото на 2019 г. до днес, в изпълнение на Програма за премахване на нерегламентирани графити на територията на Столична община, са почистени над 4000 кв. м. надписи от обществени площи, информират от инспектората.