Тези, които трябва да решат въпроса с изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци в София, са гражданите на града. Това каза зам.-председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Милка Христова по време на брифинг, по повод внесения от общинските съветници от БСП, Глас народен, "Зелените", Симеон Славчев, Нормална държава и ДСБ Доклад за искане на местен референдум във връзка с изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци в София, предаде "Фокус".

Според Христова през 2013 г. също е имало искане за провеждане на референдум на територията на Столична община за концесиите със Софийска вода. "Такъв референдум не беше допуснат, надявам се сега да дадем добър пример. Да чуем хората, техните желания и да не се страхуваме от отговора, който ще получим", каза тя.

По думите й до голяма степен това запитване ще отчете желанията на гражданите.

Въпросът за референдума е за това дали Столичната община да вложи 157 млн. евро, от които 67 млн. евро от кредит, за да построи инсталация за изгаряне на РДФ отпадък в "ТЕЦ-София". Докладът за допитването е подписан от 15  съветници от "Политическа група 5", БСП, ДСБ и "Нормална държава". Мотивите в доклада са почти 10 страници, като основните са, че управляващите от ГЕРБ не са обсъждали проекта с граждани достатъчно, не са предложили други по-екологични варианти.

По проект в инсталацията ще се изгаря отпадъкът, който е бил преработен в т.нар. "завод за боклук" край с. Яна. РДФ-горивото ще се използва за работата на "ТЕЦ-София" вместо газ, като от това дружеството "Топлофикация-София" ще спестява между 12 и 15 млн. евро годишно. Средствата за инсталацията общината ще изплаща 19 години. През месец май след 4-часов дебат, гласовете на съветниците от ГЕРБ и част от Реформаторския блок бяха достатъчни, за да дадат на общината разрешение да кандидатства за парите.

Сега обаче общинските съветници от опозицията искат спиране на проекта. Основните критики са, че при горенето ще се отделят фини прахови частици. Освен това в процеса се създава и силно токсична пепел, която ще трябва да бъде транспортирана до Германия, за да се унищожава.

От БСП изтъкнаха като проблем и финансирането на проекта.

"Трябва да се има предвид, че тези 160 млн. евро, чийто бенефициент е Столична община, ще се изплащат от Столична "Топлофикация". При наличието на огромните задължения, които тя има към момента, близо 800 млн. лв. веднага би следвало да си зададем въпроса, как тогава това полуфалирало общинско дружество ще изплаща и тази огромна сума", каза тя.

Според нея преди да се вземе решение за построяване на инсталацията, трябва да се зададат въпроси от рода на това ще промени ли цената на топлинната енергия и евентуално няма ли да се повишат таксите за смет.

"Ние не чухме никакви убедителни разчети в тази посока. Поради което са и нашите въпроси в местния референдум са и в тази посока. Следвали да се тегли такъв заем и да го изплаща общинското дружество", изтъка тя. Милка Христова смята, че ако не се направят добри финансови разчети, сметката ще се наложи да я платим всички ние.

Столичния кмет Йорданка Фандъкова видя голяма доза лицемерие в предложението за референдум за инсталацията за изгаряне на отпадъци и напомни, че вече има взето решение по въпроса от Столичния общински съвет.

Попитана има ли смисъл от референдум, ако решението за заем за изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци е взето, кметът коментира: "Смятам, че няма смисъл. Всеки има право да смята различно". "Това искане в този момент има съвсем други цели, които изобщо не са свързани с това дали да се вземе заем, дали да се построи инсталация", заяви Фандъкова.

Председателят на СОС Елен Герджиков пък съобщи, че е придвижил искането на вносителите на проекта за референдум. Той обаче подчерта, че не вижда логика в това да подкрепяш развитието на един проект и когато се стигне до изпълнението на финална фаза, да го обявиш за несъстоятелен и да се опиташ да го провалиш.

"Аз бих се съгласил с този референдум и бих гласувал на него ако се постави въпроса на гражданите - "съгласни ли сте да не правим трета фаза, да разрушим първа и втора, да дадем обратно парите на Европа и да върнем балите и кризата с боклука", коментира Елен Герджиков и допълни, че сега не вижда ново в доводите за провеждане на референдум, тази дискусия започна преди 7-8 години. И има поредица от решения на СОС в предишните мандати, както и в този в подкрепа на целия проект за преработка на отпадъци. Донякъде разбирам колегите от Група 5, за които това е първи мандат - те не са участвали в предишни дискусии, но колегите от БСП и ДСБ са участвали и подкрепели проекта под различни форми", заяви председателят на СОС.

Председателят на постоянната комисия по екология Лорита Радева пък напомни, че първата и втората фаза на проекта, са вече изградени и то с 84% безвъзмездно финансиране с европейски средства.

"Считам, че София се нуждае от тази инсталация и всички инсинуации за проблеми с въздуха на града са наистина заиграване със страховете на хората", обяви тя. "Преди около 2 седмици, общински съветници, заедно с кмета и граждани на София, бяхме на посещение във Виена, където има същата инсталация, разположена в центъра на града", каза още Радева.