Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че вижда голяма доза лицемерие в предложението сега да се прави референдум за инсталацията за изгаряне на отпадъци, когато вече има взето решение по въпроса от Столичния общински съвет. Решението за теглене на заема за инсталацията беше взето през май от градския парламент.

Вчера обаче петнадесет общински съветници внесоха проект за провеждане на местен референдум за това дали Столичната община да вложи 157 млн. евро, от които 67 млн. евро от кредит, за да построи инсталацията за изгаряне на РДФ отпадък в "ТЕЦ-София". Докладът за допитването е подписан от съветници от БСП,  "Политическа група 5", ДСБ и "Нормална държава.

"Нека да си кажат аргументите. Общинският съвет ще се произнесе, ще го разгледа. За мен това искане е лицемерно", коментира кметът.

Попитана има ли смисъл от референдум, ако решението за заем за изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци е взето, Фандъкова заяви: "Смятам, че няма смисъл. Всеки има право да смята различно". "Това искане в този момент има съвсем други цели, които изобщо не са свързани с това дали да се вземе заем, дали да се построи инсталация", допълни тя.

Столичният кмет даде пример с Виена, където е изградена такава инсталация, до която се разхождат майки с колички, както и с Копенхаген, където инсталацията е изградена недалече от Кралския дворец.

"Това са тежки внушения. Разбирам и виждам, че в последните седмици започна кампанията и атаката да се обезсмисля и принизява всяко нещо, което сме направили за града. Защо-защото се работи", подчерта столичният кмет.

"Градът е жив организъм. В него трябва да се работи постоянно. В града постоянно се правят ремонти, нещо се чупи и се поправя", коментира Йорданка Фандъкова.

"Очевидно е, че предизборната кампания започна и то още миналата година с репетиции с бул. "Княз Ал. Донудков" и редица спекулации. Кампанията продължава", заяви тя.

Попитана как ще коментира искането на Георги Харизанов за оставка на главния архитект на София Здравко Здравков заради напрежението около ремонтите, Йорданка Фандъкова каза: "В момента всеки на всекиго иска оставка.  Може би Георги Харизанов не е наясно, че проектите и конкурсите за Втора и Четвърта зона бяха направени, приети и одобрени от предишния главен архитект. С него се "разделих" още в началото на този мандат неслучайно".