Столична община влага близо 6 млн. лв. през 2018 г. за основни ремонти и оборудване в различни общински болници и диагностично-консултативни центрове /ДКЦ/. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери 11 ДКЦ, където е направено саниране и основен ремонт на покрив.

Средствата, които се инвестират, са част от приходите от продажбата на Общинска банка, посочи кметът. Тя напомни, че постъпилите от сделката средства са били насочени към образование, здравеопазване, инфраструктура и зелена система.

Фандъкова посочи, че най-голямата инвестиция - над 180 000 лв., е предвидена за санирането на общинската АГ болница "Шейново". Тя отбеляза, че конкурсът приключва и очакват да започне работата.

Политиката на Столична община е приходите на здравните общински дружества да се инвестират в обновяване и модернизиране на техните дейности. По думите й 11-то ДКЦ се управлява добре, така че те са успели със собствени средства да закупят нова апаратура - мамограф, хематологичен анализатор, зъбен кугел, дигитализиран е ренгенът.

Фандъкова напомни, че миналата година е направена първата голяма инвестиция в обновяване на бившите поликлиники със санирането на ДКЦ-то в Люлин. Тази година по техни заявки Столична община инвестира в няколко диагностично-консултативни центъра.