При съвместна акция на НАП и Инспекцията по труда в София беше спрян строеж в "Манастирски ливади" заради необезопасена среда на работа. Досега инспекторите са проверили 30 обекта, а акцията продължава, предаде БНТ.

За 9 месеца са регистрирани 33 000 нарушения, свързани със строителството. Около 75 % от трудовите нарушения у нас са за необезопасени строителни обекти, такива бяха констатирани и при днешната проверка.

"Не са обезопасени контурите на етажните плочи на всички нива, конструктивни отвори необезопасени, отворени електротабла", обясни Екатерина Асенова от Инспекция по труда.

След съставения акт на строителния обект в "Манастирски ливади", строителите веднага се заеха с обезопасяването му.

От Агенцията по приходите най-често констатират липса документите за присъствие на работниците и липсващи графиците и инструктажи. Често се среща строител да посочи, че работи на 4-часов работен ден, а реално да е повече.

"Не е много логично кофражисти и зидари да полагат труд само за 4 часа, това е един индикатор за нас, че нещо не е нареди - евентуално имаме укриване на вноски и данък", каза Мая Първанова от НАП.

Спрямо 2017 г. има ръст на заетостта в строителния бранш със 7 %.