Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с медийни публикации за запис от детска ясла в София.

В звукозаписа, направен от родители през това лято, се чуват обиди и удари, отправени към 2-годишни деца. Родители твърдят, че лошото отношение спрямо малчуганите е системно.

Прокурор от Софийска районна прокуратура разпореди на СДВР да бъде извършена проверка на случая и да бъдат установени лицата, чиито гласове се чуват на записите. В хода на проверката следва да прецени налице ли са достатъчно данни за образуване на наказателно производство за извършено престъпление.

Аудиозаписът е направен от родители в 23-а ясла в столичния квартал "Лозенец" през лятото, но сега става обществено достояние.

"Бела, да те затворя горе ли искаш, веднага млъкни! Не ме гледай! Седни на пейката". Следва звук от удар. "Хайде, бе, смотльо!". "Въобще не ме гледай така, сополанко!", "Няма да ядеш" и "Сядай веднага долу" - това е малка част от записаното.

Директорката на детската градина Ценка Бойкова твърди, че е научила за записите сега. Последваха проверки и уволнения на персонал - две служителки и една медицинска сестра, отстранена от длъжност за година. Проверка последва и от Столичната община.