Протестиращи от "Възраждане" са попречили на излъчването на прожекция в кино "Одеон" в рамките на "София прайд филм фест", става ясно от отворено писмо на организация "ЛГБТИ Действие", която е сред организаторите на "София прайд". От младежката организация на партията потвърдиха, че са осуетили прожекцията, а причината била, за да се противопоставят на ЛГБТ пропагандата сред деца.

Писмото е изпратено до кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на СДВР ст. ком. Калоян Милтенов и до председателя на парламента Росен Желязков. От него става ясно, че "на 10 юни организиран протест на крайни националисти" (без да се посочва име) е попречил на прожекцията на филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт, който според организацията е излъчван неколкократно в България "без да предизвика подобни реакции". 

По същото време се провеждаше шествие на протестиращи от "Възраждане" и "Левицата" срещу кабинета "Денков", а по-рано пред Народното събрание течеше и подписка за референдум за забрана на джендър обучението.

"Събралата се тълпа, както и отказът за съдействие от страна на служителите на МВР по обезпечаване на спокойното протичане на прожекцията и достъп на публиката до нея принуди организаторите от "София прайд" в лицето на "ЛГБТИ Действие" да отменят прожекцията. Пред свидетели от организацията управителят на киносалона получи закана от протестиращи, че ако допусне следващите прожекции в програмата, ще последват нови такива протести", описват случая в писмото, подписано от председателя на организацията Деница Любенова.

"Настоящите събития идват, след като дни наред в столицата бяха вандализирани рекламни пана и билборди на предстоящото шествие "София прайд", както и след няколкогодишна клеветническа кампания срещу ЛГБТИ общността", се изтъква още в писмото. 

В него се посочва и че съгласно Конституцията и международните договори, по които България е страна, властите дължат защита на свободата на мирно събиране. Тази защита се дължи както на събрания, провеждащи се на публични места, така и на събрания, провеждащи се в помещения частна собственост. Съгласно закона, столичният кмет дължи да прекрати събрания, които не са мирни и нарушават упражняването на правата на другите, а полицията - да съдейства на кмета за това, както и на организаторите за отстраняване на провокатори или лица, които не са част от мирното събиране. Това вчера не се случи, категорични са от организацията. 

Оттам призовават Фандъкова и ръководството на СДВР тази вечер да осигурят мирното протичане и спокоен достъп до тази и следващите прожекции в рамките на филмовата програма. Призовават също държавните институции и политическите партии "да осъдят оклеветяването на ЛГБТИ общността и вероломните действия, с които се осуетява упражняването на конституционните и човешките им права". От ЛГБТИ организацията апелират и Народното събрание срочно за приеме изменения в Наказателния кодекс, инкриминиращи престъпления, мотивирани от сексуалната ориентация на пострадалите.

Вътрешният министър поиска проверка 

Вътрешният министър Калин Стоянов реагира веднага, като поиска пълна информация по случая, за да се запознае с действията на служителите, изпратени на място, съобщиха от МВР. Според предварителни данни, предоставени от СДВР, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Там е установено, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък. Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати и върнал парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи, отбелязват от МВР.

Филмът на Лукас Донт е сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент, а в Кан миналата година бе отличен с Голямата награда на журито, сочи справка в cinefish.bg. 

Филмът проследява историята на две 13-годишни момчета Лео и Реми. През лятото двамата най-добри приятели са неразделни, но началото на учебната година идва с проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. "Близо" е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението", гласи ревюто в cinefish.bg.