Социолозите са осъществили изследването в периода 18 юли - 1 август сред 1000 пълнолетни граждани с интервюта по домовете.

Резултатите сочат, че с годините най-наболелите за столичани проблеми остават боклукът /за 25% от анкетираните/, бездомните кучета - 22%, и мръсотията - 17%, посочиха авторите.

"Ноема" отбеляза, че за първи път като проблем за София е посочена безработицата, макар и само от 6% от участниците в проучването - обикновено това е проблем за малките общини.

Строежът на новото депо за отпадъците на столицата трябва да тръгне през следващата седмица, припомня вестник "Монитор". До дни от Брюксел ще бъде приведен първият транш от 19 млн. лв., с които ще се финансира изграждането на съоръжението, обясни зам.-кметът по екология на София Мария Бояджийска. Изпълнител на обекта е „Геотехмин”, с който кметството предстои да подпише договор.
Експертите в Брюксел трябва окончателно да решат за финансирането на втората част на проекта до края на годината. Така при отпускане на 200 млн. лв. комбинатът за преработка на сметта ще бъде готов в края на 2014 г.

„В момента не се налага да мислим за алтернативни варианти за депониране на боклука. На сметището в Суходол има капацитет, а ние сме намалили изхвърлените отпадъци със 100 хил. тона за година”, обясни още Бояджийска. По думите й заради сепариране и компостиране през 2010 г. в Суходол са изхвърлени 250 хил. тона отпадъци, докато други години техният обем е бил 350 хил. тона.