В инициативата досега се са включили 1200 души, които са дали свои предложения кои са непознатите забележителности в София, съобщи БТА. Участниците са попълнили анкетни карти, в които са описали обектите, които смятат за значими.
Картата "Непознатата София" ще се разпространявана на летището, автогарите и ж.п. гарите, както и в хотелите в столицата.

Първата забележителност в картата, изготвена сега, е гробът на Иван Вазов, белязан от витошки камък, докаран специално от планината в знак на поклонение към Патриарха на българската литература.
Вторият "непознат" обект в София е Митрополитският храм "Св. Николай Чудотворец", намиращ се на ул. "Цар Калоян" (до хотел "Рила"). Храмът е един от най-старите в столицата, като първите му основи са поставени от времето на император Константин Велики през четвърти век. Предполага се, че резиденцията на Севастократор Калоян е била издигната на мястото на оцелелите части от дворцовия комплекс, построен от императора. Днес са запазени и се виждат автентичните стени в подземната част на храма.

Къщата-музей на Пейо Яворов е третата забележителност от "Непознатата София". В къщата сега се съхраняват ценни ръкописи на писателя, фотографии и оръжейната му колекция. В нея Яворов и Лора Каравелова са живели от 29 ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 година. Експозицията с работния кабинет на поета пресъздава семейното огнище на Яворов и Лора.

Разкритите през 2001 г. в Южния парк останки от Античен мавзолей са четвъртият обект в класацията. Според учените мавзолеят датира от периода между последната четвърт на трети век и третата четвърт на четвърти век. Късноантичният обект се намира в края на улица "Димитър Хаджикоцев".

В квартал "Лозенец" - до Семинарията, е разположена петата забележителност, малко известна за българите - поляната "Славейковите дъбове", използвана като градина от семейство Славейкови. Автентичното наследство от писателите Петко и Пенчо Славейкови е обявено през 2005 г. за паметник на културата с национално значение от Министерството на културата. Поляната е последната оцеляла част от старата дъбова кория на София - Курубаглар, поради което 300-годишните й дъбове са защитени природни обекти. Градината е била място за творчески срещи на кръга "Мисъл" - Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров, д-р Кръстьо Кръстев.

Четвъртият обект също е свързан със съдбата на големия наш писател Пейо Яворов - това е православният храм "Св. Богородица - животворен източник". В храма, построен през 1882 година с дарения на жителите на село Подуяне, Яворов се венчава за Лора Каравелова през 1912 година, преди той да замине за фронта в Македония.

Вила "Рустика", намираща се между два жилищни блока в кв. "Хаджи Димитър", е седмият малко познат исторически обект в София. Той е най-голямата по площ след разкритите вили рустика (вид каменна зидария) около Сердика. Близо до брега на река Искър е осмата забележителност - Курилският манастир, в който са се съхранявали ценни реликви, сред които евангелие, писано от отец Матей, каменен свещник със старобългарски надписи от 15-и век.