В започналата на 6 април специализирана полицейска операция до настоящия момент са проверени над 3000 моторни превозни средства.  Нито един водач на товарен автомобил не е санкциониран за такова нарушение, констатирали служителите на реда, предаде "Фокус".

Водачите, управлявали колите си с фалшиви винетки „К 3”, са доведени в районните управления на МВР и срещу тях са образувани досъдебни производства.

"За наше съжаление масово се увеличават случаите, в които констатираме фалшиви винетки от началото на годината" , коментира пред Дарик председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.
„На този етап не мога да разкрия повече информация, защото сме сезирали МВР на най-високо ниво", каза Лазаров.
"Оказа се, че имитациите на винетните стикери са доста добри", допълни той.

По думите на Лазаров дали винетката е фалшива или не, става ясно при обстоен преглед на детайлите и параметрите за защита на стикера. Той призова хората да си купуват винетки от пунктовете на разпространителската мрежа, а не от „разни субекти", за да си спестят неудобството от разправии с полицията.

Шефът на пътната агенция  не пожела да се ангажира с точна сума за загубата на държавата от фалшивите винетки, но каза, че няма да е малка.

И тази година цените на винетките за автомобили не бяха променени, като годишната струва 67 лв., месечната – 25 лв., а седмичната – 10 лв.
Винетките обаче с нов дизайн и  при представянето им миналата година бе изтъкнато, че иимат по-висока защита срещу фалшификация.
Продажбата им стартира през декември миналата година и към 30 януари бяха продадени над 560 хиляди стикера на стойност близо 38 млн. лв.