Новото разширение на Граничния пункт Дунав мост, което трябва да облекчи трафика, ще заработи до седмица. Трасетата за обработка на автомобили вече бяха изпробвани експериментално, предаде БНТ.

Изградената преди години и пустееща Източна зона на Граничния пункт Дунав мост беше ремонтирана с над милион и половина лева. На нея има 8 трасета - по 4 за обработка на идващите от Румъния автомобили и камиони. Очаква се след като заработи обновеният пропускателен пункт, опашките, които затрудняват движението, да намалеят. Нещо, за което настояват и стотици шофьори, включили се в онлайн петиция.

В момента за денонощие през Дунав мост преминават средно 3 700 превозни средства в двете посоки, а пътниците са над 7000 души. Статистиката сочи, че пунктът при Русе е най-натовареният на българо-румънската граница, като през летния сезон и по време на големите християнски празници броят на преминаващите автомобили и автобуси се увеличава почти три пъти.

"Конкретно с великденския трафик наистина ще бъде трудно и доста от пътуващите трябва да се заредят с търпение. Организацията гарантирано ще бъде на ниво, но толкова много автомобили при трасе, създадено преди 65 години за повече от 10 пъти по-малък трафик няма как да бъде решен проблема", каза областният управител на Русенска област.

Затова и граждани, и институции са категорични, че решението на проблема е построяването на нов мост над река Дунав при Русе.