Това съобщи проф. Вълко Бисерков от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, след като вчера екип на института е пуснал малък летателен апарат с камера в резервата, за да се види дали има умрели други защитени видове птици.

Вчера в резервата "Сребърна" бяха намерени още шест мъртви пеликани. С това мъртвите птици в резервата стават двайсет и седем. Според изследванията първите 21 мъртви пеликани, намерени в резервата, са били заразени с птичи грип (H5N1).

Според проф. Бисерков екипът подготвя доклад до МОСВ и "когато се стигне до решение как точно ще се процедира", то ще бъде обнародвано. На базата на това решение ще стане ясно дали на учените ще бъде възложена "по-продължителна задача".

По думите на проф. Бисерков "това е казус, върху който трябва да се работи, в момента е спешно, защото явно нещата са в остра форма на проблема".

"Въпросът е да подпомогнем по някакъв начин колонията, така че да има по-голяма преживяемост и по-малка смъртност", каза проф. Бисерков.

Той отбеляза, че по всяка вероятност ще бъдат ангажирани всички специалисти, които имат отношение по въпроса, защото пеликаните са емблематичен вид за България.

Областната епизоотична комисия в Силистра вече набеляза мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта птичи грип сред пеликаните в резервата.

Обособени са трикилометрова и десеткилометрова предпазна зона.

Въведени са ограничителни мерки за преместване и превозване на птици, за търговията с птиче месо, за пускането на свобода на отглеждани на закрито диви птици, за лова на пернат дивеч и др.

Следи се за здравния статус на дивите птици в резервата "Сребърна", засилено е наблюдението на дивите водоплаващи птици.

Въвеждени са постоянни дежурства на ветеринарномедицинските специалисти и "горещи" телефони за сигнали.