Как да боледуваме по-леко и по-малко?

Респираторният тракт е най-важният вход и най-достъпен за патогени в човешкото тяло. Острите респираторни инфекции заемат водещо място в инфекциозната заболеваемост по света. Много често вирусните инфекции могат да доведат до тежки усложнения, а нелекувани - да причинят смърт.

Близо 90% от острите респираторни заболявания имат вирусен произход, но етиологично лечение за тях няма. Това означава, че за над 200 типа вируси човешкият организъм трябва да разчита сам на себе си и на състоянието на имунната си система. В повечето случаи това става точно така, но скритите увреди и болестни промени в тялото не винаги се проявяват в хода на инфекциите.

Макар и самоограничаващи се, инфекциите на долни и горни дихателни пътища, причинени от вируси, не бива да се оставят на естествения ход на болестта с надеждата, че и този път организмът ни ще се справи.

Приказката: "Без лекарства минава за 7 дни, а с лекарства за седмица" е спекулативен. Вярната част в това изречение е, че няма "лекарство" срещу респираторни вируси, а грешната е, че насочената подпомагаща терапия в хода на боледуването не само, че повлиява благоприятно на оздравителния процес, но и предпазва организма от възникване на усложнения.

И тук възниква въпросът: Дали терапията трябва да е насочена към спомагане на защитните сили на организма (имунната система) или трябва да се третира всеки засегнат симптоматичен орган.

Това, което науката казва, е че симптоматичното лечение с продукти, които влияят на локално ниво - капки, спрейове, мехлеми, болкоуспокояващи и температуропонижаващи, нямат отношение към процеса на боледуване, а само с ефектите от болестта, следователно те могат само да облекчат състоянието и да подобрят качеството на живот, но от тях не се очаква да подействат системно на организма.

Средствата, които могат да помогнат в активната фаза на боледуването са такива, които имат отношение към механизма на закрепване на вируса към клетката, неговата репликация и елиминационните процеси на патогенния характер на симптоматиката.

България е страна с традиции в билкарството. На местна почва са създадени едни от най-цитираните в научните среди доказвания на лечебни качества на популярни за района ни билки, като мащерка, коприва, лайка, живовляк, здравец и мн.др. По сходен начин световната база данни описва проучени, изпитани и описани като механизъм на действие множество други екстракти.

Най-добрата терапия е тази, която съчетава в себе си доказаните качества на няколко продукта, които имат щадящ ефект върху организма, увеличават защитните му сили или спомагат на имунната система да се справи по-лесно с патогена, действат върху различни прояви на болестта, имат синергично (взаимодопълващо) действие помежду си и свойствата им, вътре в комбинацията, се потенцират (усилват).

Как да предотвратим усложнения в активната фаза на болестта и да намалим времето на боледуване?

Разнопосочни съвети по тази тема има във всяка здравна рубрика. Хората прибягват до различни средства от народната медицина, през тежки лекарства с химичен състав до екстравагантни експериментални действия с авантюристичен привкус. И ние нямаме точна рецепта за всеки конкретен случай, но разполагаме с доказаните и описани действия на вещества, чийто активни съставки са от живата природа и работят по недвусмислен начин при всички.

Компанията Мирта Медикус има привилегията да работи с доказани експерти в областта на фитофармакологията, които разработват ноу-хау рецепти от комбинирани продукти в капсули и сиропна форма. Взаимодействието на отделните съставки в комбинация с индивидуалните им лечебни свойства правят продуктите уникални и ефективни.

За есенно-зимния сезон от момента на първия симптом, без нужда от разгръщане на цялата инфекциозна картина, могат да се приемат продуктите Иновирон, Бронховитал Макс, а за най-малките - Бронховидал Кидс Универсал.

 

Източник: Мирта Медикус

Защо тези продукти са фундаментални в хода на боледуването?

Иновирон е натурален комплекс от 12 съставки с естествен произход. Хранителната добавка е фундаментална в хода на заболяването, защото не само че подсилва имунната и дихателна системи, но има и пряко действие върху патологичния агент, като възпрепятства колонизирането му в клетката.

Работата върху имунната система е осъществена от популярните в това отношение ехинацея и широко използваната в последните години у нас - гъба Шийтаке. Още една гъба намира мястото си в тази уникална комбинация - сибирската гъба Чага, която има доказани качества в детоксикацията на черния дроб и изхвърлянето на отпадни продукти от лимфната система, но това, което е малко известно, е, че тя е доказан естествен щит на имунната система, като стимулира свойството й да елиминира мъртвите клетки чрез процеса фагоцитоза.

За симптоматичните прояви на вирусните инфекции се грижат билките черен бъз, андрографис и дълъг пипер. Те имат отхрачващо действие, понижават температурата и действат директно на възпалителния процес. Комбинацията от витамини от групата В, витамин Д3 и минералът селен стабилизират обменните и биохимични процеси на клетките като елиминират свободните радикали и организират сигналните молекули, отговорни за правилното функциониране на клетките.

Иновирон е с два режима на прием:

За профилактика обичайният прием на Иновирон за деца над 7 години и възрастни е 1 път дневно по 1 капсула.

При интензивен прием в хода на вирусни инфекции или симптомно неразположение е както следва:

За деца от 7 до 12 години: Първи, втори и трети ден - 3 пъти дневно по 1 капсула, а след третия ден - 1 път дневно по 1 капсула.

За възрастни и деца над 12 години: Първи, втори и трети ден - 4 пъти дневно по 1 капсула, а след третия ден - 2 пъти дневно по 1 капсула.

Бронховитал МАКС съдържа билкови екстракти, които стимулират здравето на дихателните органи и в резултат по естествен физиологичен механизъм успокояват кашлицата и възпаленото гърло.

В състава й присъстват есенциални аминокиселини, които укрепват съединителната тъкан, с което се увеличава устойчивостта й към бактерии и инфекции. Калциевият аскорбат стимулира имунитета и има противовъзпалителен и противоалергичен характер, което за кашличния симптом е от водещо значение. Цинковият цитрат ускорява възстановяването и стимулира имунитета.

Останалите съставки съдържат екстракти от мащерка, великденче, теснолист живовляк, коприва, пълзящ очиболец, кръвен здравец и цвят от черен бъз. Ползите от тези растения са широкоспектърни, но в конкретната комбинация действието им е насочено към процеса на възпаление, дренажа, спазмите, капацитета на работа на белия дроб, отхрачването, анемичния синдром, капилярната система на засегнатите органи и телесната температура.

Снимка: Mirta Medicus

При симптоматика, която включва кашлица и възпаление в областта на гърлото, Бронховитал Макс е комплексното решение.

С доста по-широко протективно и лечебно действие е продуктът за деца Бронховитал КИДС Универсал. Той е съобразен с най-честите усложнения при вирусни инфекции, които засягат освен белите дробове и органите на носоглътката, но също ушите и синусите.

Със свойства, близки до тези на Бронховитал Макс, в продукта Бронховитал КИДС Универсал съдържа черен бъз, който овен имунната система, подсилва и храносмилателната система, за да се намали токсичния ефект от вируса върху деликатния детски тракт. Пищялката (ангелика) действа антимикробно и намалява неблагоприятните ефекти върху средното и вътрешното ухо, които са едни от най-болезнените усложнения в детска възраст, първи по индикация за хоспитализации. Черният дроб е протектиран чрез пречистващото действие на индийската билка андрографис, която има и специфично влияние върху грипния вирус.

Върху хремата и спастичната кашлица доказано действа екстрактът от дълъг пипер, а съобразен с условията на растеж в детската възраст, в комбинацията място намира и L-лизинът, който има отношение към специфичния противовирусен имунитет.

Манганът, селенът и цинкът в комбинацията се грижат за клетъчната обмяна на веществата, за устойчивостта на нервните структури и оксидативния стрес. По този начин детският организъм е максимално защитен от клетката до органа.

Капсулите не съдържат добавени оцветители, овкусители (захар) и консерванти.

Бронховитал КИДС Универсал е подходящ за деца над 1 година:

  • Подпомага нормалното функциониране и естествените пречистващи функции на лигавиците, на дихателните пътища - носа, синусите, гърлото, трахеята и бронхите;
  • Способства за ефективния имунен отговор;
  • Благоприятства естествената активност на слуховия анализатор и обонянието;

    Снимка: Mirta Medicus

 

 

 

С подкрепата на: Мирта Медикус