Конгресменката от Демократическата партия Кирстен Синема спечели надпреварата за място в Сената от щата Аризона на състоялите се миналия вторник междинни избори за Конгрес, съобщи Асошиейтед прес. 

Синема победи съперничката си от Републиканската партия Марта Максали, която също е член на Камарата на представителите. Тя става първата жена сенатор от Аризона и първият от 1976 г. кандидат на демократите, успял да победи в този щат - крепост на републиканците. 

Борбата между Синема и Максали бе една от най-наблюдаваните в страната. Синема беше обявена за победител вчера, след като приключи преброяването на гласовете, което по традиция става бавно в Аризона. Тя ще заеме мястото в горната камара на Конгреса, освободено от сенатора републиканец Джеф Флейк, който реши да не участва в изборите. 

Резултатът от двубоя няма да се отрази на републиканския контрол върху Сената. 

По оценка на медиите, победата на представителката на Демократическата партия показва важно изместване в политическите пристрастия на избирателите в Аризона, които няколко десетилетия поред гласуваха за републиканците.