На извънредно заседание, насрочено за 24 юли, понеделник, парламентарната комисия по здравеопазване ще проведе изслушване на кандидата за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщи председателят на комисията и народен представител от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов по време на днешното ѝ заседание.

Това се налага във връзка с приетите правила за избор в зала, където сроковете са ясно разписани, уточни за БТА Ангелов.

На 17 юли изтече крайният срок за внасяне на кандидатури в Народното събрание по новата процедура, след като при първата не беше избран управител на Здравната каса. Номинацията остана само една - на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), които издигнаха за поста кандидатурата на Станимир Михайлов.

В мотивите се подчертава, че Михайлов има необходимите качества да бъде успешен управител на НЗОК, както и да работи в интерес на здравноосигурените граждани на Република България, и да допринесе за общественото доверие към здравната каса.

В рамките на провелото се днес заседание на ресорната комисия депутатите гласуваха на второ четене проектопромените в Закона за здравното осигуряване, внесени от Костадин Ангелов на 11 юли 2023 г. Предстои текстовете да влязат за финално обсъждане в пленарната зала.