Увеличение на заплатите в държавната администрация за служители, които работят на първа линия в условията на корона вируса. Това предвижда проект на правителствено постановление.

Служителите в общо 28 администрации ще могат да получат увеличение на запалтите. Сред тях са и ключови структури като НАП, НОИ, Агенция "Митници", Агенцията по заетостта и редица други.

Предвижда се заплатите в различните ведомства да могат да бъдат увеличени еднократно с до 30 на сто.

В мотивите за промените се посочва, че става въпрос за възнаграждения на служителите, които са по-ниски в сравнение с други институциии в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето.

В предаването на bTV "Тази сутрин" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов обясни, че политиката за

повишение на доходите на българските граждани се води от началото на мандата. По думите му предложенията са качени за публично обсъждане и предстои да стане ясно какви ще са резултатите.

Той беше категоричен, че без санкцията на парламента не може да има увеличение в разходната част на бюджета.

"Ще има сесия на парламента, когато приключи общественото обсъждане. Може да се наложи извънредна сесия на парламента", коментира той.

Според Румен Гечев от БСП предложението за увеличение на заплатите е политика на паниката.

"Промяната на заплатите се случва на фона на протести. Винаги, когато се намира на тясно политически, премиерът Бойко Борисов "отваря чувала", обясни той.

Според него кризата няма общо със заплатите и уточни, че с пандемията трябва да се действа с добре разработена икономическа програма.

"Промяната на заплатите в бюджетната сфера води до промени в частния сектор. (...) Няма числа, няма милиони, няма милиарди - не е ясно какъв ще бъде ефектът", заяви той.