Според него имущество ще може да бъде отнемано без да има присъда срещу собственика.
"Настоящият закон чака влизане на присъда и тогава действа. В резултат на това, от немалко запори в държавната хазна са влезли толкова малко пари, че се питахме дали има нужда от този закон в този му вид", аргументира промените Попова пред bTV.

"Около половин милиард лева стоят запорирани все още. Седнахме и направихме преоценка на това от каква конфискация в момента държавата има нужда. Приоритет на правителството, и това от години трябваше да е на масата - е борбата с организираната престъпност и корупцията. След като държавата години наред имаше нужда от това, трябваше да се вземат мерки", каза още министърът, цитирана от БГНЕС.

Попова съобщи още, че се дава възможност на комисията "Кушлев" да се самосезира, когато има конкретни основания да отнеме имущество, придобито незаконно.
"Комисията не можеше да се сезира до момента и хората чакаха. Това, което се критикува най-много в закона, е че на комисията "Кушлев" са дадени страшно много правомощия, ами разбира се, че е така, това се прави навсякъде по света. Разширили сме правомощията на комисията, няма да чакаме прокуратурата да разследва", категорична бе тя.
Министърът обаче уточни, че ще трябва да има разумно обосновани предположения, че лицето е придобило имотна облага неправомерно.

"По-страшен е случаят, когато има правонарушение, и лицето се е опитало да прехвърли имуществото си на трети лица. Тогава всички ще бъдат проверявани", допълни Попова.

Относно огледите на имотите с хеликоптер от НАП, тя заяви, че тъй като построените в чашката на язовир "Ивайловград" са върху държавна земя, има разпореждане в закона, че подлежат на събаряне.