"Промяна, а не реставрация" - за това се обявяват от Отровното трио и Единната народна партия - част от коалиция "Изправи се! Мутри вън!", в позиция, изпратена до медиите, относно назначението на Стамен Янев за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

"В рамките на естествените кадрови промени на всеки новоназначен кабинет, с изненада научихме от медиите за назначението на г-н Стамен Янев на длъжността изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Очакванията на гражданите и на политическите сили, изправили се срещу досегашния режим, не са свързани с назначаването на висши постове на кадри, заемали политически длъжности в кабинета на Бойко Борисов. За нас това е вкопаване във властта на втория ешелон на ГЕРБ и предизвиква съмнение за задкулисни партньорства. Сигурни сме, че тези съмнения могат да бъдат изчистени", се казва в позицията.

От Отровното трио и Единната народна партия, чийто лидер е Валентина Василева - Филаделфевс, а неин заместник Мария Капон, посочват, че Янев е ръководел БАИ "точно във времената, когато приятелските бизнес кръгове на властта биваха предпочитани пред чуждите инвеститори, а те, на свой ред, напускаха България". И отбелязват, че са очаквали проверка на Янев като шеф на Агенцията относно обществени поръчки по европейски програми, направени по съмнителен начин. Но, според тях, заемането от него на този пост блокира тази възможност и дава шанс следите да бъдат заметени.

"Ние категорично подкрепяме преструктуриране на БАИ и смяна на нейното ръководство, но не и реставрация на хора, които представляват властта, отхвърлена от българския народ на избори", се казва още в позицията.

Стамен Янев беше назначен отново за ръководител на Българската агенция за инвестиции от служебния министър на икономиката Кирил Вълчев. 

Завръщането на Янев обаче бе белязано от скандал. Изненадана от внезапната промяна на върха, досегашният ръководител на БАИ Десислава Трифонова заяви пред медиите, че е била изгонена, изхвърлена, без каквито и да е обяснения, а бившият вече зам.-министър на икономиката Стамен Янев нахлул буквално като мутра в кабинета ѝ. (Стамен Янев бе назначен на поста в МИ на 27 юли 2020 г.)

Янев коментира реакцията на Десислава Трифонова така: "Нормално е, когато си заемал определена публична позиция и я напускаш, да има разочарование, но когато става въпрос за ефективност в администрацията не са нужни мотиви съгласно чл. 19а на Закона за администрацията".