Политическите ежби нямат място на полето на образованието, 15 септември трябва да е денят на новото Съединение, което ще направи българското училище по-силно и готово да се справи с новите предизвикателства на българското образование, призоваха от ГЕРБ колегите си от всички политически групи на прага на новата учебна година.

След броени дни започва новата учебна 2019-20 г., празник на новото начало и надежда за по-добро бъдеще на децата на България, обяви в декларация от трибуната на НС Галя Захариева. Тя увери, че за ГЕРБ образованието е национален приоритет, най-сигурната инвестиция за по-добър живот и успешна реализация. За пръв път това бе записано в закона за предучилищното и училищно образование, приет при предишния мандат на кабинета "Борисов", припомни депутатът.

Всички ние - политици, общественици, директори, трябва да се обединим, за да превърнем българското училище в нашето училище и заедно да дадем равен старт на всяко дете, призова Захариева.

Днешните ученици откриват света мигновено, тяхната Вселена са интернет и социалните мрежи и от добре подготвените и мотивирани учители зависи те да приемат училището като фабрика за мечти, които се сбъдват. Учителите-новатори ще напишат новата история на българското образование, се казва в декларацията.

От ГЕРБ подчертаха, че страната ни е горда, че българският еврокомисар е ангажирана със създаването на нови перспективи пред младото поколение.

Затова продължаваме заедно своя ангажимент към българските родители и техните деца - да променим българското образование чрез нови програми, вкл. професионалното образование, да увеличим възнагражденията на учителите и наред с това да им дадем свободата сами да избират как да преподават, прочете Захариева.

Депутатът отбеляза, че средната брутна заплата в образователната система догодина ще е над 1500 лв, 2021 г. близа 1800 лв, с което ще се изпълни обещанието на правителството за двойно увеличаване на учителските заплати спрямо началото на мандата. За бюджетната 2020 г. ще бъдат предвидени допълнително 360 млн. лв. за възнаграждения на педагозите, а през 2021 г. ще има допълнително още толкова пари, стана ясно от думите на Галя Захариева.

Тази и миналата година са извършени много ремонти в училищата като това лято са били в над 1000 училища.

За 2014-20 г. по приоритет "Образователна инфраструктура" над 582 млн. лв. ще бъдат използвани за подобряване на образователната инфраструктура.

От образованието на днешните деца зависи какви лидери ще ръководят утре държавата и ще водят обществото ни напред, изтъкна още Галя Захариева.

БСП призова МОН да не натоварва учителите с несвойствени задължения

Синдикатите застанаха срещу учителите, които готвят протест пред Министерството на образованието и науката /МОН/ на 16 септември, грозно е това, коментираха от "БСП за България" в декларация по повод началото на учебната година. Социалистите призоваха МОН да не натоварва учителите с несвойствени задължения.

Депутатът от левицата Ирена Анастасова даде пример със скорошната идея на просветното министерство за промяна на постановление, с която се създават т.нар. екипи за превенция на отпадащите от училище. Тя отбеляза, че тези екипи ще се състоят от учители и служители от училищата и детските градини и ще извършват ежедневни незабавни посещения по домовете на отсъстващите деца.

По думите й, по закон ангажиментът за обхвата на децата и учениците не е на училището, а на общината и останалите институции.

"И когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи и социални работници, започват да ги притискат по всякакъв начин", коментира Анастасова. Според нея трябва да се вземат мерки, но не на гърба на учителя.

В декларацията за първия учебен ден от БСП напомниха за проблемите в образованието.

Ирена Анастасова отбеляза, че децата усвояват все по-малко знания и умения, че има 40 процента функционална неграмотност, че агресията в училище расте, а дисциплината катастрофално пада, че възрастните са по-образовани от младите.

Ученикът до такава степен стана център на системата, че от него започна да зависи благосъстоянието на всяко училище, коментира Анастасова. Тя отбеляза, че почти половината учители ще се пенсионират след 7 до 8 години и това е оптимистичният вариант, а за учители учат не най-добрите ученици, а обратното. "Вдигат се заплатите - много закъсняло действие. Щедро се отпускат пари за квалификация, но те отиват в някои доста съмнителни обучителни организации", добави Анастасова.

Не се случи олекотяването и осъвременяването на учебното съдържание, като изключим безумното осакатяване на изучаването на българската история и литература. Не се случва приоритетното развитие на професионалното образование, което няма как да стане с насилствено рязане на паралелки от профилираните гимназии, отчете още Ирена Анастасова.

В края на декларацията от БСП честиха първия учебен ден и пожелаха ползотворни усилия на децата, а на учителите - увереност, защото от тях тръгва бъдещето на света.

Успява ли българското училище да подготвя поколенията за динамиката на времето, поставиха въпроса от ДПС

Образованието трябва да подготвя поколенията за динамиката на бъдещето, успява ли в тази мисия българското училище, поставиха въпроса от ДПС в декларация по повод новата учебна година. Макар и да сме критични, не би следвало да сме песимисти, но ако сме отговорни, ще положим усилия за новите реформи и с ново отношение към системата ще осигурим необходимото качество, посочи Ерол Мехмед. Той декларира, че за ДПС това е изключително важно и задължителен компонент в цялостната му политика.

В декларацията депутатът напомни за разразилата се дискусия за съдържанието на учебниците по история и цивилизация за 10 клас. Тя, по думите му, е доказала "ниското ниво на историческа мисъл в България". Този скандал много ясно показа, че българската историография е длъжница на обществото ни, пред нас се разкри как идеологията побеждава науката и как истината може да се замъгли и манипулира, коментира Ерол Мехмед. След направените корекции от ДПС сме категорични, добави той, че съдът на историята още не се е произнесъл и цялата истина за престъпленията на тоталитарната държава и комунистическата власт, за т.нар Възродителен процес не са написани в пълнота.

Ако българските историци нямат съвест и отговорност пред поколенията, то ние ще пазим жива паметта във времето, декларира Мехмед.

И той, както и ГЕРБ преди това подчерта, че българският еврокомисар поема изключително важен ресор, в който съществена част е образованието и иновациите. Надяваме се това да е ново, европейско начало за българското образование, каза депутатът.

По думите му, образованието е ценност от незапомнени времена, но в развитите общества е приоритетна държавна политика, основна цел, стремеж и постижения.

В България обаче ние си имаме традиции и ревностно ги пазим, често сме против новите идеи, методи и начин на преподаване, констатират от ДПС. През целия преход поддържаме жив мита за доброто българско образование, но светът се развива, защото науката се развива главоломно, а това изисква да се положат основите на нова педагогика, по която всички заедно да се учат, създават и развиват ново знание, смятат от Движението.