Лидерът на "Български възход" Стефан Янев излезе с предложение за отпор на нидерландския знак "стоп" за страната ни по пътя към Шенген и поиска българският парламент да наложи на правителството бойкот при гласуванията на нидерландски предложения в ЕС.

Янев обяви, че неговата партия излиза с предложение за реципрочна мярка спрямо Нидерландия, която ни препъна, въпреки че сме изпълнили всички критерии за членство.

Парламентарната група на коалиция "Български възход" на първото заседание на НС внася предложение за решение, което да задължи министър-председателя на страната ни да гласува против всички предложени инициативи и назначения на Кралство Нидерландия, като реципрочна мярка на политиката на сегрегация, методически прилагана към Родината и сънародниците ни, обяви Стефан Янев в профила си във Фейсбук.

"Дела, не думи!", заключи още лидерът на "Български възход", след като по-рано последва остра реакция от повечето политически лидери на парламентарните формации, от президента и министрите, от еврокомисаря Мария Габриел, а европейските либерали на форума на АЛДЕ гласуваха нарочна спешна резолюция в подкрепа на българското влизане в Шенген.

Нидерландия спря България, но пусна Румъния и Хърватия, което провокира българските политици да обявят решението за несправедливо, дискриминационно и проява на двоен стандарт спрямо страната, изпълнила всички критерии на ЕС за членството в Шенген.