След обявяването на решението на Нидерландия, че ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, с неотложна спешност Съветът на АЛДЕ гласува резолюцията за приемането на България, Румъния и Хърватия заедно в Шенген.

България получи безапелационна подкрепа от европейските либерали за едновременното й приемане заедно с Румъния и Хърватия в Шенген с приемане на спешна резолюция, съобщи лидерът им, евродепутатът Илхан Кючюк във Фейсбук.

От текста става ясна позицията на ЕК, която признава, че държавите изпълняват необходимите условия за присъединяване към Шенгенското пространство и призовава Съвета да предприеме необходимите стъпки за приемането им.

В резолюцията е подчертана категоричната позиция на групата "Обнови Европа" в ЕП, която настоява за край на дискриминационното изключване, което оказва отрицателно въздействие върху свободното движение на граждани и вреди на единния пазар. В заключение текстът гласи: "Партиите членки на АЛДЕ да изразят публично подкрепата си за присъединяването на България, Хърватия и Румъния към Шенген."

"България има право да бъде част от Шенген, защото отговаря на всички критерии, които регламентират това членство. Единайсет години комисията и парламентът настоятелно призовават за решение на Съвета и признават готовността на България и Румъния, но без резултат", заяви Илхан Кючюк.

"Двойният стандарт създава усещане за несправедливост у гражданите. Въпрос на силна политическа воля и отговорност е България да стане пълноправен член на Шенген. Българските граждани не са по-малко европейски граждани. Решението на нидерландското правителство е несправедливо!", категоричен е Кючюк.

По думите на Кючюк ЕС не може да бъде геополитически актьор, ако съществува двоен стандарт за държавите членки.

Снимка: БТА

По време на Съвета, в който участие от ДПС взеха още евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели и Валентин Тончев, съветник към делегацията на ДПС в ЕП, либералите дебатираха и приеха още резолюции за войната в Украйна, енергийната криза и високата инфлация, както и ескалацията в Иран и протестите в Китай, се посочва в съобщението.