По-рано тази седмица БСП проведе консултации с ДПС за внасяне на вот на недоверие към правителството за провал във външната политика, главно заради смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН.

И от ДПС, и от АБВ обаче предложиха вотът да е за цялостната политика на кабинета. Преди това от партията на Георги Първанов дори поставиха условие мотивите да бъдат договорени на среща на лидерите на БСП и АБВ. В отговор от БСП изпратиха официална покана.

Само гласовете на БСП, ДПС и АБВ - общо 79, няма да стигнат за да мине вот на недоверие, дори да получат подкрепа от някои независими депутати, тъй като са нужни поне 121 гласа. Толкова няма да съберат дори и с подкрепата на БДЦ, но от бившата партия на Николай Бареков категорично отказаха такава. 

"Искането на вот на недоверие по време на избори е спекулация и абсолютен популизъм", коментира днес Ковачка на брифинг в парламента, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че в БДЦ са последователни в своите действия и са за стабилност и сигурност в държавата.

"Имайки предвид геополитическата обстановка, миграционната криза и започнатите реформи, които могат да се довършат само в условията на стабилност, БДЦ и нашите съмишленици няма да подкрепим такъв вот на недоверие, каза Ковачка.

Съпредседателят на БДЦ съобщи, че за президентските избори са се обединили с Българската социалдемократическа партия и Радикалдемократическата партия в Обединен демократичен център и ще подкрепят президент, който е от център-дясно.

"От днес сме отворени за провеждането на срещи с кандидатите за президент и вицепрезидент в център-дясно и вотът и доверието, което ще дадем, ще го обявим на 16 октомври в зала 6 на НДК", каза още Ковачка.

Тя отбеляза, че дотогава ще имат срещи с възможните кандидати.

Заместник-председателят на БДЦ Росен Петров обаче коментира, че в център-дясно има три кандидатпрезидентски двойки, които отговарят на профила - Цецка Цачева-Пламен Манушев, Красимир Каракачанов-Явор Нотев и Трайчо Трайков-Съби Събев.