Целта ни е да се достигне броят, фиксиран в плановете за развитие на въоръжените сили, които бяха проети през предходни години, като последният е от 2010 г., обясни Найденов в интервю пред "Фокус".

Той уточни, че трябва да бъдат съкратени и около 80 служители от администрацията на Министерството на отбраната и структурите, подчинени пряко на военния министър. Това очевидно не е нито драматично, нито драстично съкращение, категоричен бе Ангел Найденов. В случая става дума за преценка на ръководителите на отделните структури, като целта е да се повиши ефикасността на работата и да се ограничат разходите за издръжка на персонала. Това са административни съкращения, посочи още Найденов.

За наследството в армията от предишното правителство

Министърът на отбраната коментира, че най-голямата унаследена „бомба” от предишното правителство е техническото състояние на въоръжението и бойната техника. 

Той подчерта, че има много мрачна картина във въоръжените сили. Министърът коментира, че от ведомството му успяват да пренасочат и икономисат средства, да сключат нови рамкови споразумения, да подпишат конкретни договори.

"Вече сме на път, образно казано, да „отлепим” авиацията от земята. Имам предвид и самолети, и хеликоптери, съответно и да подобрим състоянието на военната техника в Сухопътните войски. Конкретни стъпки има и по отношение на модернизиране и подобряване на състоянието във Военноморските сили”, посочи министърът на отбраната.

Найденов изтъкна, че "втората бомба" са наследените договори от предишния кабинет. Той съобщи, че от 226 договора, между които има договори, свързани например с охрана на освободени войскови райони, складове и сгради, 208 са с изтекъл срок. Той каза и че има договори, които не са подновявани, и по които вървят плащания от 2009 г.- 2010 г., а още тогава са изтекли.