Когато започнат да броят протоколите, тогава ще стане ясно. А ако надделее здравия разум, партиите в парламента трябва да се обединят около основните въпроси. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов веднага след излизането на първите резултати от изборния ден.

"Нека да изчакаме, когато започнат да се броят протоколите, ще стане ясно. Искам да благодаря на хората, които гласуваха. В пандемия и в лошо време, хората излязоха. Искам да благодаря на тези, които ни подкрепиха", коментира Каракачанов.

"Нека видим какво мислят отделните партии и тези, които ще се появят за първи път на политическата сцена. Ако надделее здравия разум, партиите, които българският народ определи в парламента, трябва да се обединят върху основните въпроси - пандемия, бюджет и още много други", каза още лидерът на ВМРО.

Първите реакции след края на изборния ден от страна на ВМРО дойдоха от кандидат-депутатите от гражданската квота Боян Чуков и Кузман Илиев, според които резултатите до момента показват, че партията е успяла да защити патриотичната линия, а самостоятелното явяване на вота е било правилното решение.

"Сега с тази тенденция, която защитава ВМРО, това е най-добрата позиция, която можеше да вземе. Това е донякъде причината аз да се окажа в гражданската квота, защото ако беше преди този разнороден отбор, който дърпаше в най-различни посоки, бих си помислил дали да приема поканата. А сега я приех на драго сърце, тъй като изцяло съвпада с моите виждания", коментира Боян Чуков.

"ВМРО защити патриотичната линия на политическо поведение, единственият играч в момента над чертата с патриотично-консервативна идеология, всичко останали са ляво-либерални. ВМРО е този балансьор, който задължително трябва да е вътре, независимо в каква конфигурация ще се разиграват картите", посочи на свой ред Кузман Илиев.

ВМРО е подала 10 сигнала за нарушение в изборния ден, седем от които са свързани с вота в Турция.

"Искам да благодаря на всички българи от България и чужбина, които подкрепиха ВМРО. Мисля, че ВМРО направи една добра кампания - може би, най-добрата от всички политически сили в страната. Надяваме се крайният резултат да е още по-висок, когато бюлетините бъдат преброени", каза председателят предизборния щаб на партията Юлиан Ангелов.

Той посочи, че партията ще продължи с вижданията и тезите си. "Надявам се в следващия парламент българските партии, изключвам ДПС, да намерят обща позиция за десет важни приоритета за България и да работят за тях. Разделението не носи добро на никого", добави още представителят на ВМРО.

Ангелов обясни, че от партията не са получавали обаждания за съставяне на правителство.

"Винаги ВМРО е участвало в управление само с изпълнение на предизборна кампания и с целите и задачите, които сме поставили за изпълнение. Нямаме самоцелно искане за участие във власт. Напротив, ще отстояваме нашите виждания, които сме предложили", заяви Ангелов.

Председателят на предизборния щаб на ВМРО обясни, че не се плашат от това партията да е в опозиция или в управление.